Neuropathie en WandelWol, kan dat? Diabetes en beschadiging zenuwen

Neuropathie en WandelWol… doen?

Neuropathie is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes, en begint meestal in de tenen en de voeten. Het betreft een beschadiging van één of meerdere zenuwen. Zenuwen zorgen ervoor dat we aanrakingen, warmte, kou of pijn kunnen ervaren. Als de zenuwen in de voet beschadigd zijn, kan dat er dus voor zorgen dat u ofwel een heftige pijn ervaart ofwel juist het gevoel in de voet verliest.

Ook kan neuropathie zich verder in het lijf ontwikkelen. De klachten kunnen zowel optreden in de linker- als de rechterkant van het lichaam. Net als bij veel andere complicaties ten gevolge van diabetes, ontdekken mensen neuropathie in de voet vaak pas als het te laat is. In een vroeg stadium zorgt deze aandoening namelijk voor weinig symptomen.

Hoe herken je neuropathie:
• Verlies van gevoel in de voet. Een doof gevoel (alsof je op watten loopt) of tintelingen.
• Scherpe, stekende pijn in de voet.
• Een branderig gevoel in de voet.
• Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
• Instabiel gevoel tijdens het lopen, moeite met evenwicht, vooral in het donker.

Zenuwbeschadiging is de veroorzaker van gevoelsverlies. De meest voorkomende oorzaak is diabetes. Bij diabetespatiënten is de bloedcirculatie namelijk verslechterd. De cellen krijgen minder voedingsstoffen binnen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor aandoeningen zoals neuropathie. Dit geldt zowel voor huidcellen als voor zenuwcellen.

Een andere mogelijke oorzaak van neuropathie kan zijn dat de voet en de voetzenuwen bekneld zijn geraakt. Bijvoorbeeld door het dragen van te krappe schoenen.

Welke oorzaken kan neuropathie in de voet versterken:
• Ongezonde voeding
• Overmatig alcoholgebruik
• Chemotherapie
• Infecties
• Auto-immuunziektes
• Erfelijke belasting
• Schildklieraandoeningen
• Zenuwletsel

Waarom de waarschuwing op de WandelWol-verpakking

Op de verpakking van WandelWol staat dat het afgeraden wordt om dit te gebruiken bij neuropathie. Maar waarom eigenlijk? Daar hebben de Dames van WandelWol over nagedacht. De reden dat wij deze waarschuwing erop zetten is omdat degene met neuropathie niets voelt (is haast niet voor te stellen) en mocht bij het gebruik van WandelWol toch iets nadeligs gebeuren dan willen de Dames van WandelWol daar niet verantwoordelijk voor gesteld worden.

Als uw huisarts/podotherapeut of een andere discipline hier geen problemen mee voorziet dan is het geen probleem, het gaat ons erom dat men bewust is van het feit dat gevoelloosheid aanwezig is en dat daarmee risico met zich meebrengt.

Dat kan dus op allerlei manieren – een sok die dubbel zit, een speld, punaise, wrijving etc.. De Dames van WandelWol willen slechts mensen ervan doordringen dat gevoelloosheid een risico geeft – wij verwachten niet dat WandelWol dat zal veroorzaken, maar we willen het ook niet uitsluiten. Controleer daarom ook goed de schoenen (ook erin), je voeten, je sokken en de te gebruiken pluk WandelWol antidruk-wol. Wees lief voor uw voeten. Gebruik van WandelWol antidruk-wol bij neuropathie is op eigen risico.

Tekstbewerking: Nanda van Spijker – WandelWol VOF

Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie