Auw... een kleermakersknobbel!

Auw… een kleermakersknobbel!

Een kleermakersknobbel oftewel een bunionette dankt zijn naam doordat de buitenzijde van de voet in contact komt met de grond wanneer men in de kleermakershouding zit. Het lijkt op een hallux valgus maar dan zit deze ter hoogte van de kleine teen. Het vijfde middenvoetsbeentje staat bij een kleermakersknobbel wat te ver naar buiten.

Soms kan dit gepaard gaan met een steriele slijmbeursontsteking. Wanneer dit het geval is kan dat de bobbel groter of kleiner maken. Het doet niets af aan de beweeglijkheid of de doorbloeding van de teen. Maar kan wel pijnlijk en rood zijn.

Er zijn verschillende manieren waarop het kopje van het middenvoetsbeentje te veel naar buiten kan staan. Hierdoor ontstaan verschillende type knobbels aan de voet:

• uiteinde botje is vergroot
• meer ruimte tussen het middenvoetsbeentje 4e en 5e teen
• middenvoetsbeentje raakt krom door vergroeiing

Omdat de knobbel tegen de zijkant van de schoen schuurt kan er pijn en roodheid ontstaan. Daarop kan ook eelt ontstaan met eventueel een likdoorn. Ook is het mogelijk dat zo een slijmbeursontsteking kan ontstaan wat het probleem vergroot. Een zwelling verergert de toestand in combinatie met de beperkte ruimte in de schoen. Bij een grote knobbel kan het lastig zijn om passend schoeisel te vinden.

Het is daarom raadzaam om voor de juiste schoen te kiezen, een schoen die qua pasvorm ruimte biedt aan de voorvoet. Of door de schoenmaker de schoen te laten aanpassen. Een podotherapeut bezoeken of therapiesokken aan laten meten is een optie. En natuurlijk zijn goede voetoefeningen ook raadzaam om de spieren van de voet te versterken wat klachten kan verminderen. De Voet-Specialist is daar de aangewezen persoon voor. Totdat je de juiste oplossing hebt gevonden is het zeker aan te raden om de pijnlijke plek drukvrij te leggen met WandelWol antidruk-wol. Een simpele oplossing en makkelijk aan te brengen.

Tekstbewerking: Nanda van Spijker – WandelWol VOF

Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie