Allergieën zijn er in soorten en mate. Zo kan het ook zijn dat u een allergie heeft voor ingrediënten in wolvet. Een dermatoloog kan aantonen dat u allergisch bent voor wolalcoholen. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. 

Wat zijn wolalcoholen?
Wolalcoholen, ook wel lanoline of lanoline alcohol genoemd, komen voor in wolvet, een wasachtige substantie die door de talgklieren van schapen wordt uitgescheiden. Wolvet beschermt de vacht van het schaap tegen weersinvloeden. Wanneer wolvet uit de vacht van het schaap wordt gewonnen – kan het voor diverse doeleinden worden ingezet.

Zo krijgt men een groep van wolvet-producten die iets in eigenschappen kunnen verschillen. Een aantal stoffen is echter in al deze typen wolvet aanwezig: wolalcoholen. Sommige van deze stoffen kunnen allergisch contacteczeem veroorzaken. Wolvet is ook bekend onder de naam adepslanae. Op cosmetica en toiletartikelen staat, indien deze wolalcoholen bevatten, bij de samenstelling de engelse benaming: `lanolin’ of `lanolin alcohols’.

In welke producten zit wolvet/lanoline in?
Wolvet of lanoline is te vinden in talrijke cosmetica en toiletartikelen zoals; crèmes, rouge, lippenstift en balsems, zeep, shampoo en doucheproducten. Ook in farmaceutische preparaten zoals zalven, crèmes, zetpillen en dergelijke kunnen wolvetten verwerkt zijn. Verder komt wolvet nog voor in een groot aantal industriële en huishoudelijke producten: afwasmiddelen, boenwas, leerwas, autowas, schoensmeer en andere ‘wassen’ die gebruikt worden om iets vettig te houden. Ook de producten van WandelWol bevatten wolvet; WandelWol antidruk-wol, WandelWol helende creme, WandelWol Zuivere lanoline en WandelWol lippenbalsem.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door van lanoline er uit?
Allergisch contacteczeem door lanoline ziet er meestal uit als jeukende, rode uitslag; soms zijn er ook bobbeltjes, blaasjes en schilfering en kan het eczeem nattend worden. Het eczeem is natuurlijk te vinden op die plekken waar contact is geweest met het lanoline-bevattende product.

Wordt het eczeem geheel veroorzaakt door contact met lanoline?
Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met lanoline/wolvet. Toch is het niet ongewoon dat eczeem blijft bestaan ondanks het vermijden van producten die lanoline bevatten. Dit komt omdat eczeem vaak meer oorzaken heeft. Behalve allergie kan ook irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen, oplosmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door kou. Daarnaast kan eczeem een uiting zijn van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het is zinvol om producten die wolalcoholen bevatten te vermijden. Dit laatste zal niet altijd gelukken en mede een van de redenen zijn waarom het eczeem niet altijd volledig zal genezen.

Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?
Zoals u waarschijnlijk begrepen heeft zal het moeilijk te voorkomen zijn om contact te vermijden met lanoline/wolvet. Lanoline komt in zeer veel producten voor. Uw cosmetica en toiletartikelen moeten dus geen lanoline bevatten; om dit na te gaan kunt u op de verpakking kijken bij de samenstelling. `Lanolin’ of `lanolin alcohol’ dient hier dus niet in voor te komen.

Het is verstandig om uw apotheker op de hoogte te brengen dat u allergisch bent voor lanoline (wolalcoholen), zodat de apotheek ook in de gaten kan houden of u niet per ongeluk een verkeerd recept hebt gekregen. Bij industriële producten wordt het een stuk moeilijker. Soms kan de bedrijfsarts op uw werk u hierbij verder helpen.

Hoe kan ik testen op deze allergie?
Controleer de samenstelling van cosmetica en toiletartikelen vermeld op de verpakking. Breng een beetje van het desbetreffende product aan aan de binnenzijde van uw elleboogplooi en laat dit 1 tot enkele dagen afgedekt zitten. Is er binnen die tijd niets te zien en ontstaat geen jeuk, dan is de kans heel groot dat u van dat product geen klachten krijgt. (Bron: Isala.nl)

Meer informatie of vragen omtrent allergische reactie of allergisch contact eczeem; raadpleeg uw huidarts.

WandelWol vrouw met allergie