Dé enige echte WandelWol

Meer dan 800 verkooppunten

Geadviseerd door voetzorgspecialisten

Home » WandelWol Kennisbank

WandelWol Kennisbank

WandelWol Kennisbank2022-07-05T10:06:57+01:00

Dit is de WandelWol Kennisbank, op deze pagina kunt u klachten vinden waarvoor WandelWol gebruikt kan worden.

Bij klachten van klauwtenen2022-07-05T17:20:41+01:00

Het woord klauwtenen geeft in principe al aan wat de stand van de tenen zijn; geklauwd. De beide teenkootjes van een of meerdere tenen staan in een onnatuurlijke hoek waardoor het uiteinde van de desbetreffende teen de grond raakt. Alle tenen kunnen hierdoor zijn aangedaan, behalve de grote teen. Dat is tevens het verschil met een hamerteen, bij deze teen staan de teenkootjes van het eerste gewricht in een afwijkende hoek. Daardoor ‘hamert’ de teen op de grond. Maar de namen worden regelmatig door elkaar heen gebruikt.

Flexibele variant
Bij de flexibele vorm is beweging mogelijk in de gewrichten van de teenkootjes. Deze variant geeft minder pijnklachten en heeft weinig invloed op mobiliteit dan wanneer de teenstand rigide is.

Rigide variant
Bij de rigide vorm zijn de tenen stijf en onbeweeglijk. De teengewrichten kunnen geen beweging meer verwerken. Deze stijfheid kan ervoor zorgen dat er pijn ontstaat bij het het lopen en het bewegen van de tenen.

Ontstaan van klachten
Alleen wanneer de pasvorm van de schoen verkeerd is ontstaan er klachten omdat er wrijving ontstaat tussen de bovenkant van de schoen en daar waar de teen de schoen raakt. Druk- en wrijvingsplekken zijn het gevolg met eventueel het ontstaan van likdoorn of wondjes. Met name aan de bovenzijde van de teenknokkels, onderzijde van de tenen en de bal van de voet waar de gewrichten zitten ter hoogte van de middenvoetsbeentjes en de teenkootjes. Eelt en likdoornvorming is dan vaak het gevolg.

Het ontstaan van klauwtenen heeft verschillende oorzaken, waaronder:

 • Artrose
 • Diabetes
 • Doorgezakte voorvoet
 • Genetische bepaling
 • Hallux Valgus (scheve grote teen)
 • Langdurig dragen van te kleine schoenen
 • Ouderdom
 • Reuma
 • Holvoet

Klauwtenen veroorzaken niet altijd klachten. Gebeurt dat wel dan is het verstandig om bij eelt- en likdoornvorming de pedicure te bezoeken. Of een podotherapeut bij een afwijkende voetstand. Voetversterkende oefeningen kunnen ook een positieve bijdrage leveren. Raadpleeg daarvoor de voet-specialist. In het geval van diabetes is er zeker een reden om de podotherapeut te raadplegen.

WandelWol toepassen
WandelWol antidruk-wol biedt hier drukontlasting en heft de wrijving op. Hiermee worden de tenen drukvrij gelegd, zodat er geen pijnlijke druk meer op de tenen staat. Het toepassen van de antidruk-wol gebeurd door de pijnlijke tenen wollig in te pakken of met een slinger meerdere tenen. De bal van de voet kan met een wollig stuk met een gaatje aan de ene zijde waar de grote en een gaatje aan de andere waar de vijfde teen ingehaakt wordt. En zo de antidruk-wol over de bal van de voet getrokken wordt. Bij voldoende antidruk-wol mag de huid er niet doorheen te zien zijn.

Bij klachten van polyneuropathie2022-06-17T11:23:37+01:00

Polyneuropathie betekent dat de zenuwen op meerdere plaatsen in het lichaam zijn aangedaan (poly = veel). Spieren en gevoel functioneren dan niet meer zoals het hoort.Met het begrip polyneuropathie wordt een grote groep uiteenlopende aandoeningen aangeduid met verschillende oorzaken en een verschillend verloop. Sommige zijn met medicijnen te behandelen, andere niet.

Oorzaak en verschijnselen

Klachten die ontstaan door polyneuropathie kunnen zowel de gevoelszenuwen als de bewegingszenuwen betreffen. Klachten van de gevoelszenuwen zijn bijvoorbeeld: doof gevoel, prikkelingen, tintelingen, veranderd gevoel, pijn, evenwichtsstoornissen.

Voorbeelden van klachten van de bewegingszenuwen zijn: kramp, dunner worden van spieren en zwakte. De oorzaak van polyneuropathie is niet altijd vast te stellen.

Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen, de ’bedrading’. Polyneuropathie betekent dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan. Spieren en gevoel functioneren dan niet meer naar behoren.

Bij een polyneuropathie is er een stoornis met name bij de uiteinden van de zenuwen en zijn de sensorische (gevoels)zenuwen, de motorische (bewegings)zenuwen of beide aangedaan. De sensorische zenuwen koppelen gevoelsinformatie (zoals aanraking, warmte/koude, pijn) terug naar het centrale zenuwstelsel, waardoor je kunt voelen (waarnemen). De motorische zenuwen geven signalen door aan de spieren om te bewegen

Klachten die ontstaan door een polyneuropathie kunnen dus zowel sensorisch als motorisch zijn. Klachten van het sensorisch systeem bij polyneuropathie zijn: doof gevoel, prikkelingen, tintelingen, veranderd gevoel, pijn, evenwichtsstoornissen. Klachten van het motorisch systeem zijn: kramp, dunner worden van spieren en zwakte.

Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van een polyneuropathie, in te delen in de volgende categorieën.

1. Metabolisme/stofwisseling

Polyneuropathieën die veroorzaakt worden door problemen in de stofwisseling. De polyneuropathie is dan secundair. Voorbeelden zijn diabetes mellitus (suikerziekte), ziekten van de schildklier en van de nieren.

2. Deficiënties

Polyneuropathieën die ontstaan door tekort aan bepaalde stoffen. Deze polyneuropathieën komen in Nederland weinig voor. Vaak gaat het om een vitaminegebrek.

3. Intoxicaties

Bij deze neuropathie is de oorzaak te vinden in overmatig alcoholgebruik of bij medicijngebruik. Vooral een aantal medicijnen die gebruikt worden bij behandeling van kanker kunnen polyneuropathieën veroorzaken.

4. Erfelijke oorzaken

Erfelijke neuropathieën worden veroorzaakt door een afwijking in het erfelijk materiaal van de mens. Deze aandoeningen kunnen vaak bij meerdere personen in een familie worden geconstateerd. Voorbeelden zijn CMT/HMSN, erfelijke drukneuropathie (HNPP), HSN en HSAN. Mensen met een erfelijke polyneuropathie kunnen lid worden van Spierziekten Nederland.

5. Infectie

Polyneuropathieën ontstaan door bepaalde infecties zijn in Nederland zeldzaam. AIDS, lepra en de ziekte van Lyme kunnen tot een polyneuropathie leiden.

6. Auto-immuunziekten

Bij auto-immuunziekten keert het lichaam zich tegen lichaamseigen cellen en weefsels. Voorbeelden zijn het Guillain-Barré syndroom (GBS), CIDP, MGUS-polyneuropathie, multifocale motore neuropathie (MMN), systemische en non-systemische vasculitis.

Mensen met GBS, CIDP, MMN of MGUS-polyneuropathie kunnen lid worden van Spierziekten Nederland.

7. Geen bekende oorzaak

Wanneer er sprake is van een chronische, langzaam progressieve ziekte die de axonen aantast en bij uitgebreid laboratoriumonderzoek kan geen oorzaak worden gevonden, zal de neuroloog spreken over een polyneuropathie waarvoor geen oorzaak te vinden is. De neuroloog zal de ziekte soms benoemen als CIAP (chronische idiopathische axonale polyneuropathie) Mensen met CIAP kunnen lid worden van Spierziekten Nederland.

Wanneer alleen de dunne zenuwvezels zijn aangedaan, dan spreekt men van een dunnevezelneuropathie (DVN). DVN kan veel verschillende oorzaken hebben. Mensen met DVN kunnen lid worden van Spierziekten Nederland.

Deze tekst is gecontroleerd door de medisch adviseur van Spierziekten Nederland.

Brontekst: spierziekten.nl

Folder over polyneuropathieBij klachten van vetkamerschade2022-06-17T11:22:55+01:00

Ik heb vetkamerschade, maar wat is dat eigenlijk?

Voetzolen zijn best bijzonder. We kunnen de hele dag op dit stuk huid voortbewegen en staan zonder dat daar wonden door ontstaan. Dat komt omdat onder de huid vetkussentjes zijn die zorgen voor bescherming van schuif- en drukkrachten en die bieden daarmee ook schokabsorptie. De vetkussentjes worden ook wel “fatpad’s” genoemd. Deze fatpad’s liggen onder de bal van de voet en onder het hielbeen en biedt botjes, pezen, bloedvaten en zenuwen bescherming wanneer de voet de grond raakt.

Vetkussentjes kunnen dunner worden in de loop van de tijd. Ook kan het naar voren schuiven – waardoor de functie verloren gaat. Daarnaast kan door te grote druk schade ontstaan in de vetkussentjes. Vetkussentjes bestaan uit compartimenten en die dus kapot kunnen gaan.

Een doorgezakte voet is een aandoening waarbij de vetkussentjes dunner zijn geworden. De kopjes van de middenvoetsbeentjes voel je dan door de dunnere laag vetkussentjes heen. Datzelfde kan ook bij de hiel gebeuren. Er zijn verschillende stadia van vetkussenschade; van mild tot ernstig. Dunner wordende vetkussens kan allerlei pijnklachten veroorzaken.

Pijnklachten ontstaan doordat zenuwbanen die in de vetkussentjes zitten in de knel komen door druk of verschuiving.

Oorzaken:

 • Veroudering of overbelasting
 • Verschuiving van het vetkussen
 • Buigpezen die last hebben van druk
 • Dragen van schoenen (voetspieren staan stil)

Klachten:

 • Pijn onder de voorvoet die zich langzaam uitbreidt gedurende de dag van belasting
 • Tintelingen, brandend of een doof gevoel zowel in rust als bij beweging
 • Klachten verergeren bij langdurige belasting van de voorvoet

Wat kan WandelWol antidruk-wol hierin betekenen? WandelWol heeft een dempende werking en kan zo deels de beschermende functie van de vetkamer oppakken. In het bijbehorende filmpje wordt uitgelegd hoe de WandelWol toe te passen is. Let wel; WandelWol is geen medisch hulpmiddel. Herken jij deze klachten of heb je twijfels hierover? Neem dan contact op met de podotherapeut.

Zoek een WandelWolVerkooppunt bij jouw in de buurt! Of bestel hier je WandelWol!

Bij klachten van een blauwe teennagel2022-06-17T11:22:22+01:00

Ik heb een blauwe teennagel, maar wat is dat eigenlijk?

Wanneer je je teennagel hard stoot dan kan een bloeduitstorting ontstaan onder de nagelplaat. Dat kan gebeuren op verschillende manieren; een klap of stoot van buitenaf of door druk in de schoenen of kousen. Gebruik je antistollingsmiddelen dan heb je maar weinig nodig om een blauwe plek te krijgen. Doordat er een bloeduitstorting is ontstaan komt er druk onder de nagelplaat en dat kan zeer pijnlijk zijn. 

Bij het stollen van het bloed onder de nagel kunnen meerdere verkleuringen ontstaan zoals rood, blauw en/of zwart. Ontdek je een andere kleur in het nagelplaat door een onbekende oorzaak?  Laat dit dan altijd controleren door een pedicure of medisch pedicure of door de huisarts.

Een blauwe teennagel kan zijn ontstaan door een trauma zoals het vallen van een gewicht op de teen, ergens tegenaan stoten of door te kleine schoenen. Een traumanagel gaat niet altijd gepaard met pijn. Wanneer dit wel het geval is, zal tijdens de eerste uren de pijn verergeren door het ophopende bloed tussen de nagel en het nagelbed. De druk kan verwijderd worden door de nagel te doorboren. Dat kan de huisarts doen of de pedicure na verzoek van de huisarts. Ga vooral zelf niet doorprikken, met de kans op het ontstaan van wondjes die kunnen ontsteken.

Blijft de teennagel gevoelig, dan kun je deze drukvrij leggen met een flinke dot WandelWol antidruk-wol. Dit zorgt ervoor dat de teennagel in de (sport)schoen ontlast wordt waardoor het nagelbed kan herstellen. Meestal is na een week de gevoeligheid wel verdwenen. 

Wanneer de blauwe plek groot is, dan kan de mogelijkheid ontstaan dat de teennagel eraf gaat na verloop van tijd. Dat is niet erg. De nagel groeit vanzelf weer terug. Mochten er problemen ontstaan raadpleeg dan de pedicure. Deze kan met een nagelbeugel de groei helpen reguleren. Ook dan kan WandelWol weer worden toegepast om de nieuw te groeien nagel te beschermen totdat deze weer herstelt is.

Blauwe nagels zie je ook vaak bij voeten die veel wandelen. Vaak bij warme dagen en vele kilometers zetten de voeten op waardoor de schoen vaak wat te klein wordt. Druk vanuit de voorkant van de schoen zorgt dan – soms pas zichtbaar na weken – voor blauwe teennagels. Ook bij het afdalen in de bergen of schuine hellingen ontstaan blauwe nagels doordat de voet voor in de schoen schuift. Als dit meerdere keren gebeurt dan zal er een bloedvaatje knappen. Een vetertechniek kan ervoor zorgen dat de schoen goed aan de wreef blijft, waardoor er geen verschuivingen ontstaan.

Blauwe teennagels komen veel voor bij sportende voeten, met name bij sporten waarbij men abrupt stopt, zoals bijvoorbeeld bij volleybal – waardoor tenen voorin de schoenen stoten. Sporten met veel balcontact zoals voetbal en hockey zijn ook aanleiding tot blauwe nagels. Zoals bijvoorbeeld bij tennis, voetbal, hockey. Het is zowel voor sporters als voor niet-sporters zeer belangrijk om de juiste schoenmaat en sokken/kousen te dragen.

Bij klachten van Carpaal Tunnelsyndroom2022-02-21T10:45:28+01:00

Wanneer je last krijgt van pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm geven (zelden in de pink). En stralen deze klachten uit naar de hele hand en naar de onderarm. Dan heb je waarschijnlijk last van het Carpaal Tunnelsyndroom. Deze verschijnselen kunnen aan beide handen tegelijk optreden. ’s Nachts kunnen de klachten je slaap verstoren.

Spierkracht uit vanuit de polsen en de hand kunnen minder worden. Vooral de duimspieren hebben hier last van. Ook het gevoel neemt af. Daardoor kan zijn dat spullen uit de handen vallen. Deze onhandigheid is er in het begin vooral ’s ochtends, maar later kan dit de hele dag blijven bestaan. Bij ernstige klachten kunnen bepaalde werkzaamheden lastig uitgevoerd worden.

De huisarts zal moeten uitwijzen of je klachten onder het Carpaal Tunnelsyndroom vallen. Er zijn verschillende methoden om het Carpaal Tunnel Syndroom te behandelen:

 • Afwachten, soms gaat het vanzelf over.
 • Spalk toepassen, mocht daarbij druk ontstaan dan kun je hierbij WandelWol antidruk-wol aanbrengen bij je spalk ter verzachting.
 • Injectie, dit wordt gedaan na verwijzing door een arts.
 • Operatie

Na een operatie is het raadzaam om oefeningen te doen (via de fysio). WandelHout is een mooie tool om te oefenen en te knijpen om de pols en de hand weer in kracht te laten toenemen. Dat kan met en zonder het verband. Dit kan nog lang worden toegepast. Kortom; niet alleen voor het wandelen, maar ook voor revalidatie zijn de WandelHoutjes goed inzetbaar.

Bij klachten van Raynaud fenoneem2022-06-17T11:21:48+01:00

Ik heb het Raynaud fenomeen, maar wat is dat eigenlijk?

Bij het Raynaud fenomeen (of ziekte van Raynaud) is de doorbloeding van de vingers en/of tenen niet optimaal. Door kou, zenuwen, opwinding of emoties verkleuren deze.

Het fenomeen van Raynaud kan bij iedereen voorkomen, ook bij gezonde mensen. Maar het kan ook een voorbode of verschijnsel zijn van hart- of vaatziekten. Dit fenomeen kan ook voorkomen bij onderliggende aandoeningen als; reuma (bv lupus), sclerodermie, polymyositis of dermatomyositis.

Een aanval van Raynaud kan af en toe  in een lichte mate van aanval voorkomen, maar bij anderen zijn de aanvallen erger en vaker. De ziekte kan vanzelf overgaan, maar sommigen krijgen juist meer pijn door de bloedvatvernauwing. Het kan zijn dat deze aandoening je dagelijkse bezigheden hinderen. Goed nieuws is dat je vingers en tenen niet afsterven. Het is gebleken dat vrouwen meer getroffen worden door de aandoening dan mannen.

Het gebruik van WandelWol antidruk-wol is aan te raden wanneer bij koude tijden de voeten reageren. WandelWol antidruk-wol zorg voor het in stand houden van de temperatuur in de voeten, zodat de doorbloeding minder zal reageren op de koude omgeving. Ook bij wintertenen is dit aan te raden.

Wanneer een aanval optreedt verandert de kleur van de handen en/of voeten. De huidskleur verandert van wit, daarna blauw en ten slotte rood of paars. Soms voelen ze verdoofd en koud aan, en heel soms ontstaan er ook zweertjes. Bij een ernstige aanval kunnen ook de oren en neus koud aanvoelen. Wanneer de doorbloeding weer op gang komt ervaart men tintelingen en zwellingen. Zo’n aanval varieert van enkele minuten tot uren.

Wat te doen:

 • Bescherm je handen, voeten en oren tegen kou. Bij de voeten is het gebruik van WandelWol aan te raden
 • Vermijd (te) koud water
 • Stop met roken. Roken vernauwt de bloedvaten.
 • Zorg ervoor dat je geen wondjes aan de vingers of tenen krijgt. Toch een wondje? Ga dan naar de huisarts.
 • Probeer  emoties te controleren, eventueel met ontspanningsoefeningen.
 • Bepaalde medicijnen tegen migraine, hoge bloeddruk of een hartaandoening kunnen de bloedvaten vernauwen. Andere medicijnen tegen dezelfde aandoeningen zijn juist gunstig bij de ziekte van Raynaud. Overleg met de arts als je deze medicijnen gebruikt.
 • Zorg voor een goede bloedsomloop door veel te bewegen .
 • Verwarm je vingers en/of tenen tijdens een aanval, maar gebruik daarvoor geen heet water. WandelWol antidruk-wol heeft een thermische werking waardoor de voeten geen warmte-verlies ervaren.

 

(Informatie- en tekstbron: MCL.nl)

 

Bij klachten van neuropathie2022-06-17T11:21:15+01:00

Neuropathie is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes, en begint meestal in de tenen en de voeten. Het betreft een beschadiging van één of meerdere zenuwen. Zenuwen zorgen ervoor dat we aanrakingen, warmte, kou of pijn kunnen ervaren. Als de zenuwen in de voet beschadigd zijn, kan dat er dus voor zorgen dat u ofwel een heftige pijn ervaart ofwel juist het gevoel in de voet verliest.

Ook kan neuropathie zich verder in het lijf ontwikkelen. De klachten kunnen zowel optreden in de linker- als de rechterkant van het lichaam. Net als bij veel andere complicaties ten gevolge van diabetes, ontdekken mensen neuropathie in de voet vaak pas als het te laat is. In een vroeg stadium zorgt deze aandoening namelijk voor weinig symptomen.

Hoe herken je neuropathie:
• Verlies van gevoel in de voet. Een doof gevoel (alsof je op watten loopt) of tintelingen.
• Scherpe, stekende pijn in de voet.
• Een branderig gevoel in de voet.
• Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
• Instabiel gevoel tijdens het lopen, moeite met evenwicht, vooral in het donker.

Zenuwbeschadiging is de veroorzaker van gevoelsverlies. De meest voorkomende oorzaak is diabetes. Bij diabetespatiënten is de bloedcirculatie namelijk verslechterd. De cellen krijgen minder voedingsstoffen binnen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor aandoeningen zoals neuropathie. Dit geldt zowel voor huidcellen als voor zenuwcellen.

Een andere mogelijke oorzaak van neuropathie kan zijn dat de voet en de voetzenuwen bekneld zijn geraakt. Bijvoorbeeld door het dragen van te krappe schoenen.

Welke oorzaken kan neuropathie in de voet versterken:
• Ongezonde voeding
• Overmatig alcoholgebruik
• Chemotherapie
• Infecties
• Auto-immuunziektes
• Erfelijke belasting
• Schildklieraandoeningen
• Zenuwletsel

Waarom de waarschuwing op de WandelWol-verpakking

Op de verpakking van WandelWol staat dat het afgeraden wordt om dit te gebruiken bij neuropathie. Maar waarom eigenlijk? Daar hebben de Dames van WandelWol over nagedacht. De reden dat wij deze waarschuwing erop zetten is omdat degene met neuropathie niets voelt (is haast niet voor te stellen) en mocht bij het gebruik van WandelWol toch iets nadeligs gebeuren dan willen de Dames van WandelWol daar niet verantwoordelijk voor gesteld worden.

Als uw huisarts/podotherapeut of een andere discipline hier geen problemen mee voorziet dan is het geen probleem, het gaat ons erom dat men bewust is van het feit dat gevoelloosheid aanwezig is en dat daarmee risico met zich meebrengt.

Dat kan dus op allerlei manieren – een sok die dubbel zit, een speld, punaise, wrijving etc.. De Dames van WandelWol willen slechts mensen ervan doordringen dat gevoelloosheid een risico geeft – wij verwachten niet dat WandelWol dat zal veroorzaken, maar we willen het ook niet uitsluiten. Controleer daarom ook goed de schoenen (ook erin), je voeten, je sokken en de te gebruiken pluk WandelWol antidruk-wol. Wees lief voor uw voeten. Gebruik van WandelWol antidruk-wol bij neuropathie is op eigen risico.

Bij klachten van een kleermakersknobbel2022-06-17T11:20:46+01:00

Een kleermakersknobbel oftewel een bunionette dankt zijn naam doordat de buitenzijde van de voet in contact komt met de grond wanneer men in de kleermakershouding zit. Het lijkt op een hallux valgus maar dan zit deze ter hoogte van de kleine teen. Het vijfde middenvoetsbeentje staat bij een kleermakersknobbel wat te ver naar buiten.

Soms kan dit gepaard gaan met een steriele slijmbeursontsteking. Wanneer dit het geval is kan dat de bobbel groter of kleiner maken. Het doet niets af aan de beweeglijkheid of de doorbloeding van de teen. Maar kan wel pijnlijk en rood zijn.
Er zijn verschillende manieren waarop het kopje van het middenvoetsbeentje te veel naar buiten kan staan. Hierdoor ontstaan verschillende type knobbels aan de voet:

• uiteinde botje is vergroot
• meer ruimte tussen het middenvoetsbeentje 4e en 5e teen
• middenvoetsbeentje raakt krom door vergroeiing

Omdat de knobbel tegen de zijkant van de schoen schuurt kan er pijn en roodheid ontstaan. Daarop kan ook eelt ontstaan met eventueel een likdoorn. Ook is het mogelijk dat zo een slijmbeursontsteking kan ontstaan wat het probleem vergroot. Een zwelling verergert de toestand in combinatie met de beperkte ruimte in de schoen. Bij een grote knobbel kan het lastig zijn om passend schoeisel te vinden.

Het is daarom raadzaam om voor de juiste schoen te kiezen, een schoen die qua pasvorm ruimte biedt aan de voorvoet. Of door de schoenmaker de schoen te laten aanpassen. Een podotherapeut bezoeken of therapiesokken aan laten meten is een optie. En natuurlijk zijn goede voetoefeningen ook raadzaam om de spieren van de voet te versterken wat klachten kan verminderen. De Voet-Specialist is daar de aangewezen persoon voor. Totdat je de juiste oplossing hebt gevonden is het zeker aan te raden om de pijnlijke plek drukvrij te leggen met WandelWol antidruk-wol. Een simpele oplossing en makkelijk aan te brengen.

Bij klachten van een winterteen2022-06-17T11:19:53+01:00

Hoe pak jij dat aan of in: Wintertenen

Een winterteen (Perniones) is te herkennen aan spontaan rode tot blauwpaarse zwellingen, die scherp begrensd of verspreidt zijn over aan kou blootgestelde huiddelen van één of meerdere tenen. Ook buitenzijde van handen, vingers, voetzolen, hielen, onderbenen, zijkanten heup, neuspunt en oorschelpen kunnen meedoen.

Klachten zoals jeuk, branderigheid, gloeien en/of tintelingen kunnen zich voordoen op de aangedane plekken. Ook kunnen er blaren, zweertjes of wonden ontstaan met in het ergste geval een bacteriële infectie. Een winterteen is meestal herkenbaar aan de hierboven beschreven symptomen. Bij twijfel of complicaties raden de Dames van WandelWol aan om een huisarts te bezoeken.
Maar hoe ontstaat een winterteen? In wezen is het een abnormale reactie op kou door de kleine haarvaatjes. In de lederhuid vernauwen de grotere vaatjes om de warmte in de huid vast te houden. Daarentegen gaan de allerkleinste haarvaatjes zich juist verwijden; dat veroorzaakt de blauwpaarse kleur.

Factoren als lage temperatuur, temperatuurwisselingen in combinatie met luchtvochtigheid en wind zijn van belang. Overmatig transpirerende voeten in strakke of klamme schoenen kunnen bijdragen tot een reactie wanneer je daar gevoelig voor bent. Maar ook te dunne kousen/sokken, vochtig klimaat (denk dus ook aan de schoen/laars) kan dit ook doen veroorzaken. Oorzaak waarom de kleinere haarvaatjes zo reageren is niet bekend, wel kan een erfelijke aanleg een rol in spelen.

Wat kan WandelWol antidruk-wol hierin betekenen? WandelWol antidruk-wol heeft een thermische werking waardoor de aangedane teen of deel van de voet ingepakt kan worden. Zo blijft de warmte aan de voet waardoor de haarvaatjes zich kunnen ontspannen en de bloedcirculatie optimaal blijft. Gebruik WandelWol antidruk-wol dan ook zolang de periode van wintertenen duurt. Stop je eerder dan zul je zien dat de klacht weer optreedt omdat de thermische werking ontbreekt. Ook sokken van schapenwol of alpacawol dragen bij tot een prettig voetklimaat. Het gebruik van WandelWol Zuivere Lanoline geeft een prettige samenwerking in combinatie met de WandelWol antidruk-wol.

Door een studie vanuit Amerika is bewijs gevonden op uitingen die lijken op wintertenen die veroorzaakt zijn door het coronavirusinfectie oftewel COVID-tenen:

De resultaten werden verkregen door wereldwijd informatie te verzamelen van bevestigde of verdachte COVID-19 patiënten die tevens huidafwijkingen vertoonden. Er werden 505 patiënten met huidafwijkingen gerelateerd aan COVID-19 gedocumenteerd waaronder 318 (63%) met deze COVID-tenen. Patiënten met dit fenomeen waren over het algemeen jong en gezond met relatief milde COVID-19. Van de 318 patiënten met bevestigde of verdachte COVID-19 door medewerkers waren er 23 (7%) COVID-19 positief door het laboratorium bevestigd en 20 anderen (6%) waren nauwe contacten van patiënten met bevestigde COVID-19. Gezien de toenmalige testcriteria hadden veel patiënten geen toegang tot COVID-19-tests. Voor 55% van de patiënten waren COVID-tenen hun enige symptoom. Bij patiënten met andere COVID-19 symptomen verschenen deze afwijkingen meestal na andere bekendere luchtwegsymptomen. Het fenomeen COVID-tenen ging vanzelf over en duurde gemiddeld 14 dagen.
De auteurs adviseren dat iedereen die dit fenomeen laat zien zonder dat ze hiervoor een andere verklaring hebben, zich dient te melden bij de instanties voor een coronatest.
Bron & meer informatie: Huidarts.com

Bij klachten van een wrat2022-06-17T11:19:14+01:00

Wrat of likdoorn… wat is het verschil!?

Menigeen kent wel een lelijk verhard uitstulpsel op de huid van handen, voeten of op andere plekken op het lichaam. Een of meerdere bij elkaar: een wrat. Maar wat is het nu precies? Hoeveel soorten zijn er? En wat is het verschil met een likdoorn?

Wratten zijn goedaardige gezwelletjes van de huid. Meestal worden ze veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Door het virus ontstaat een infectie van de huid, waardoor huidcellen sneller gaan delen en een dikkere hoornlaag vormen. Het Latijnse woord voor wrat is verruca. Daarbij worden wratten vaak ingedeeld naar de plaats waar ze zich bevinden (voornamelijk handen en voeten) of naar de vorm (mozaïek, doorn, vlak, draadvormig).

Verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat bij een wrat zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als je er bovenop drukt.

Een likdoorn heeft ook een andere oorsprong. Deze ontstaat vaak door een verkeerde pasvorm van de schoen waar door druk en wrijving eeltvorming ontstaat met een eeltpit erin. Ook kan pijnbeleving bij een wrat onder de voet een verschil in bij het lopen. Een wrat geeft vaak pijnklachten bij het afzetten terwijl de likdoorn pijn doet als je erop staat. De pedicure verwijderd de likdoorn vakkundig. Gebruik van WandelWol antidruk-wol is dan ook aan te raden bij een wrat. De antidruk-wol legt de wrat en of de likdoorn pijnvrij, waardoor je er geen last meer van hebt in je dagelijks leven.

Over het algemeen zijn wratten onschuldig, maar geven vaak klachten. Vooral aan de voet bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar en soms blijven ze langer zitten. Is de wrat echt een probleem aan het worden, laat deze dan behandelen via de huisarts of dermatoloog. Het eelt rondom de wrat kan voor de behandeling van huisarts/dermatoloog verwijderd worden door de pedicure. Dat kan de behandeling doeltreffender maken.

Bij klachten van stijve handen bij het wandelen2022-06-17T11:12:32+01:00
De oorzaak heeft waarschijnlijk te maken doordat je handen vaak statisch naar beneden hangen wanneer je wandelt. Daardoor kan vocht zich ophopen en geeft het een onprettig en zwaar gevoel in handen en vingers. Door de armen, handen en vingers meer te laten bewegen tijdens het wandelen zullen je handen al snel prettiger aanvoelen.
 
Wanneer je je spieren en zo ook de doorbloeding laat werken, zullen opgehoopt vocht en afvalstoffen afgevoerd worden door de beweging van de armen. Maar hoe doe je dat? Dat kan door met je armen te zwaaien terwijl je loopt of staat. Doe dat met regelmaat tijdens het wandelen. Het is ook op te lossen door iets in je handen te nemen; een knijpballetje, flesje water, een pluk gras (ruikt ook lekker natuurlijk), takjes of wandelhoutjes.
 
WandelHout is een handig en lichtgewicht tool bij (lange afstands-) wandelingen wanneer klachten ontstaan zoals volle, opgezette en/of stijve handen en vingers.
WandelHout is gemaakt voor de wandelaar die zijn handen en vingers wil bewegen om de doorbloeding te optimaliseren zodat vochtophoping vermindert en het wandelen plezieriger doet verlopen. Het gebruik is te vergelijken met het effect van Noords wandelen waarbij de handen en armen in beweging blijven.
 
WandelHout is te koop via de WandelWolverkooppunten of via de webshop van WandelWol.
#wandelwol #wandelwolverkooppunten #wandelhout #vochtophoping #dikkehanden #armen #vingers #spieren #doorbloeding #wandelen #statisch #afhangen #gras #houtje #oorzaak #stijvevingers #nordicwalking #langeafstandswandeling #bewegelijk
Bij klachten van artrose aan de voorvoet2022-06-17T11:10:25+01:00
Artrose in de tenen is erg vervelend. Het betreft vaak een vorm van slijtage, waarbij het vaak pijnklachten geeft bij het dagelijks leven en het sporten. Bijvoorbeeld wandelen. Het is heel moeilijk om deze pijn te verzachten. Hier hebben wij – dames van wandelWol – helaas niet iets voor wat de pijn weg kan nemen. Wel krijgen we als feedback dat WandelWol antidruk-wol hierbij verlichting biedt; dat is waarschijnlijk omdat WandelWol antidruk-wol zorg biedt bij antidruk, comfort en warmte.
 
In ons assortiment verkopen wij ook producten van Zechsal en hiervan is de MCM-gel een mooi voorbeeld om toe te passen bij artrose-klachten. Met de Zechsal MCM gel is verbetering mogelijk op een natuurlijke manier. MCM staat voor magnesium, chondroïtine en MSM.
 
Dankzij de unieke combinatie van ingrediënten met bewezen werking geeft de gel gerichte ondersteuning bij het functioneren van gewrichten:
• Met 15% pure magnesium
• Natuurlijke ondersteuning van de gewrichten
• Pakt ontstekingen aan en verlicht de pijn
• Zorgt voor ontspanning van de spieren
• Bevat OptiMSM, chondroïtine en gember
 
Ook dagelijks een warm voetbad met Zechsal Magnesiumvlokken biedt ontspanning aan de spieren en gewrichten. Ook een vraag aangaande onze producten? Mail deze door naar info@wandelwol.nl!
Bij klachten van een ruiterteen2022-06-17T11:11:09+01:00

Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit of onder een andere teen door groeit. Vaak zie je dit bij de tweede teen die op of onder de grote teen groeit of de kleine teen die op of onder de vierde teen groeit. Alle tenen kunnen hierbij aangedaan worden. De vergelijking komt voort vanuit de ruiter op zijn paard.

De voornaamste oorzaak van een ruiterteen is druk van te kleine schoenen op de voorvoet. Het komt ook regelmatig voor als gevolg van een hallux valgus – de bekende knobbel aan de zijkant van de voet veroorzaakte door scheefgroei van de grote teen. Het is in dit geval dus de grote teen die de andere tenen tegen elkaar aan drukt waardoor dus een ruiterteen kan ontstaan.

Ook systeemziektes kunnen deze afwijkende teenstand veroorzaken; zoals reumatische artritis.

Pijn tussen de tenen is een vaak gehoorde klacht. Door de wrijving kunnen er likdoorns of blaren ontstaan tussen de tenen. Dit is te verzachten door WandelWol toe te passen. De antidruk-wol pakt de pijnklacht aan, verzacht en geeft geen extra druk omdat WandelWol antidruk-wol zich aanpast aan de beschikbare ruimte in de schoen en aan de voet.

Door het ruiteren van de teen is er meer ruimte nodig in de schoen. Die is er simpelweg niet waardoor het gaat schuren en dus irriteren.

Naast goed schoenadvies: breedtemaat en lengte is het ook raadzaam om de gerumoerde tenen met een slinger WandelWol te ontlasten. Je rijgt de WandelWol om meerdere tenen waarbij de ruiterteen in het midden zit. Door de slinger iets strak te trekken, dwingt de teen om zich van positie te veranderen. Het is hiermee niet gezegd dat WandelWol het probleem zal oplossen. Wel geeft het verlichting en comfort.

In onderstaand filmpje wordt gebruikt gemaakt van een slinger tussen de tenen door. Dit is handig om de teen op zijn plek te krijgen/houden bij een ruiterteen.

Bij klachten van een weke likdoorn2022-06-17T11:09:48+01:00

Een weke likdoorn (clavus molle) is een wit uitgeslagen stukje eelt wat zich meestal vormt tussen de 4e en 5e teen. De huid is vaak zompig veroorzaakt door transpiratie en heeft een pijnlijke kern wat wordt veroorzaakt door het voortdurend kneden van de huid tussen uitsteeksels van het botje van de teenkootjes tijdens het bewegen. Druk en tegendruk is hier de boosdoener. Dat kan komen door de afwijkende stand van de desbetreffende teen, te smalle pasvorm van de schoen, overgewicht etc.

Een weke likdoorn is voor de voetverzorger makkelijker te verwijderen wanneer de verweekte huid droog is. Advies is om daarvoor WandelWol antidruk-wol in te zetten. Voordeel van WandelWol antidruk-wol is dat het transpiratievocht opneemt en zo de huid zich kan herstellen en verharden – wat de behandeling makkelijker maakt. Tevens haalt WandelWol antidruk-wol de druk eraf waardoor pijnklachten direct stoppen en door de aanwezige lanoline vanuit de antidruk-wol wordt de huid ook nog eens verzorgt.

Een verweekte huid is lastiger te snijden en de kans op wondjes is dan aanwezig. Gebruik bij likdoorns geen likdoornpleisters met salicylzuur die te koop zijn bij de drogist of supermarkt. Salicylzuur is een etsende stof en verweekt de hoornlaag. Bij onjuist gebruik wordt ook de gezonde huid aangetast en kan wondjes en ontstekingen veroorzaken. Dit is niet wenselijk bij de huid waar gevoelsverlies en vaatproblematiek aanwezig is. WandelWol antidruk-wol toepassen na overleg met de deskundige. Bij wondjes deze eerst afdekken en dan WandelWol antidruk-wol toepassen.

 

 

Bij klachten van de grote teen (traumanagel)2022-06-17T11:09:18+01:00

Een traumanagel is een veelgebruikt woord in de voetzorgpraktijk en klinkt voor praktijkhouders zo gewoon. Vanuit de cliënt gezien is dit een woord wat vaak vraagtekens oproept.

Aan een trauma wordt gauw gedacht aan iets heel ernstigs – maar niet aan een teen met nagelgroei-problemen. In de praktijk is het een (teen)nagel die veel te verduren krijgt. Vanuit de (werk)schoen met slechte pasvorm, de sport, manier van afwikkelen of een teennagel waaraan veel ‘geprutst’ wordt door de eigenaar.

Deze teennagels hebben de volgende uitingen:

 • groeien niet of heel traag
 • is smaller t.o.v. de andere grote teennagel
 • heeft vaak veel vetpolster, en aan de top neigt de teentop rond op te lopen omdat er geen weerstand van de teennagel is

Oorzaken:

 • ongelukje (bv er is iets op gevallen/gestoten)
 • werkschoenen die te kort/smal zijn
 • sportschoenen die te kort/smal zijn
 • teenstand die omhoog staat, waardoor de schoentop steeds geraakt wordt
 • wandelschoenen die te klein zijn – bij flinke afstanden zwellen je voeten op – 1 a 2 maten!
 • schoenen die door de tenen worden gedragen; bv klompen of slippers
 • klauwstand van de grote teen
 • etc..

Vooral wanneer blijkt dat de teen last heeft van druk vanuit de schoen is WandelWol antidruk-wol een goed alternatief om dit natuurlijk op te lossen. Ook bij lange wandeltochten zoals het Pieterpad of een Camino is het verstandig om je schoenen 1 a 2 maten groter te nemen en zeker heel goed op te letten of de breedte van de schoen ook bij je voeten past. Laat je goed informeren!

Een handige shop annex informatiebron zijn de Dames van Camino Comfort in Oss. Een aanrader!

Pijn aan de grote teen? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

Bij klachten van de hallux valgus (knobbel zijkant voet)2022-06-17T11:08:27+01:00

Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer recht staat, maar schuin naar binnen, in de richting van de tweede teen. Waarbij het middenvoetsbeentje naar buiten wordt gedrukt. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Drukplekken zijn met WandelWol antidruk-wol te verlichten en te ontlasten.

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, al lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van nauw schoeisel of hoge hakken en het ontstaan van een hallux valgus. Bij onderzoek is gebleken dat deze aandoening bij vrouwen veel vaker voorkomt dan bij mannen.

Volgens de ADIM-voetenwerk-methode zou deze teenstand kunnen ontstaan doordat spieren niet langer actief zijn en zo een afwijkende stand vormt. Een beginnende hallux valgus is met spieroefeningen te verhelpen of te verminderen.

Afhankelijk van de ernst van de scheefstand hebben mensen pijnklachten. Door scheefstand ontstaat aan de binnenkant van de voet een (rode) bult, welke voor zeer veel pijnklachten kan zorgen. Ook kan als gevolg van de scheefstand de voorvoet pijnlijker worden. Naarmate de teen schever staat, ervaren mensen meer pijn. Tenslotte kun je als gevolg van de scheefstand ook andere voetklachten ontwikkelen.

Bij pijn aan deze knokkel is WandelWol antidruk-wol prima toe te passen. Het filmpje toont de aanbrengtechniek aan. Handig hierbij is het gaatje wat als extra bevestiging dient zodat de antidruk-wol goed blijft zitten.

 

 

 

Bij klachten van zwemmers-eczeem (voetschimmel)2022-06-17T11:07:58+01:00

Voetschimmel wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Klachten zijn grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk. Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt. De meest bekende vorm wordt ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Daarbij ontstaan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken.

Meestal beschermt de (voet)huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed, waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld:

 • als de huid geïrriteerd of beschadigd is;
 • als de huid verweekt is door vocht en warmte;
 • als de huid veel wordt gewassen met zeep (waardoor beschermende vetzuren verdwijnen;
 • invloeden van binnenuit zoals het gebruik van medicatie
 • voetschimmel is besmettelijk wanneer je er ontvankelijk voor bent. De schimmel is meestal afkomstig van iemand in uw omgeving die een schimmelinfectie heeft. De schimmel zit in de huidschilfertjes.

Voorkomen kan door ervoor te zorgen dat de voeten droog blijven. Daar heeft de schoen en de sok invloed op. Ook overmatig transpirerende voeten zijn gevoelig voor voetschimmel. Vooral wanneer bij een afwijkende teenstand de holte tussen de tenen wordt afgesloten en er geen ventilatie kan zijn. De huid zweet immers altijd en zo blijft de holte vochtig en hebben micro-organismen vrij spel.

Oorzaak vocht is prima op te vangen met het gebruik van WandelWol antidruk-wol. Gebruik dit iedere dag tot het zwemmerseczeem is verdwenen. Kan ook preventief worden ingezet. Klik hieronder om het filmpje te bekijken.

Door dagelijks de voeten te verzorgen, neemt de kans ook af om voetschimmel te krijgen. Dat kan onder andere met WandelOlie Kaneel of WandelOlie Akkermint of WandelWol Helende creme met duindoornextract of WandelWol Zuivere Lanoline.

 

 

 

 

 

 

“Pijnloos verder met je alledaagse bezigheden”

Titel

Ga naar de bovenkant