WandelWol Kennisbank

WandelWol Kennisbank2021-04-13T09:06:22+00:00
Bij klachten van een winterteen2021-10-07T10:11:21+00:00

Hoe pak jij dat aan of in: Wintertenen

Een winterteen (Perniones) is te herkennen aan spontaan rode tot blauwpaarse zwellingen, die scherp begrensd of verspreidt zijn over aan kou blootgestelde huiddelen van één of meerdere tenen. Ook buitenzijde van handen, vingers, voetzolen, hielen, onderbenen, zijkanten heup, neuspunt en oorschelpen kunnen meedoen.

Klachten zoals jeuk, branderigheid, gloeien en/of tintelingen kunnen zich voordoen op de aangedane plekken. Ook kunnen er blaren, zweertjes of wonden ontstaan met in het ergste geval een bacteriële infectie. Een winterteen is meestal herkenbaar aan de hierboven beschreven symptomen. Bij twijfel of complicaties raden de Dames van WandelWol aan om een huisarts te bezoeken.
Maar hoe ontstaat een winterteen? In wezen is het een abnormale reactie op kou door de kleine haarvaatjes. In de lederhuid vernauwen de grotere vaatjes om de warmte in de huid vast te houden. Daarentegen gaan de allerkleinste haarvaatjes zich juist verwijden; dat veroorzaakt de blauwpaarse kleur.

Factoren als lage temperatuur, temperatuurwisselingen in combinatie met luchtvochtigheid en wind zijn van belang. Overmatig transpirerende voeten in strakke of klamme schoenen kunnen bijdragen tot een reactie wanneer je daar gevoelig voor bent. Maar ook te dunne kousen/sokken, vochtig klimaat (denk dus ook aan de schoen/laars) kan dit ook doen veroorzaken. Oorzaak waarom de kleinere haarvaatjes zo reageren is niet bekend, wel kan een erfelijke aanleg een rol in spelen.

Wat kan WandelWol antidruk-wol hierin betekenen? WandelWol antidruk-wol heeft een thermische werking waardoor de aangedane teen of deel van de voet ingepakt kan worden. Zo blijft de warmte aan de voet waardoor de haarvaatjes zich kunnen ontspannen en de bloedcirculatie optimaal blijft. Gebruik WandelWol antidruk-wol dan ook zolang de periode van wintertenen duurt. Stop je eerder dan zul je zien dat de klacht weer optreedt omdat de thermische werking ontbreekt. Ook sokken van schapenwol of alpacawol dragen bij tot een prettig voetklimaat. Het gebruik van WandelWol Zuivere Lanoline geeft een prettige samenwerking in combinatie met de WandelWol antidruk-wol.

Door een studie vanuit Amerika is bewijs gevonden op uitingen die lijken op wintertenen die veroorzaakt zijn door het coronavirusinfectie oftewel COVID-tenen:

De resultaten werden verkregen door wereldwijd informatie te verzamelen van bevestigde of verdachte COVID-19 patiënten die tevens huidafwijkingen vertoonden. Er werden 505 patiënten met huidafwijkingen gerelateerd aan COVID-19 gedocumenteerd waaronder 318 (63%) met deze COVID-tenen. Patiënten met dit fenomeen waren over het algemeen jong en gezond met relatief milde COVID-19. Van de 318 patiënten met bevestigde of verdachte COVID-19 door medewerkers waren er 23 (7%) COVID-19 positief door het laboratorium bevestigd en 20 anderen (6%) waren nauwe contacten van patiënten met bevestigde COVID-19. Gezien de toenmalige testcriteria hadden veel patiënten geen toegang tot COVID-19-tests. Voor 55% van de patiënten waren COVID-tenen hun enige symptoom. Bij patiënten met andere COVID-19 symptomen verschenen deze afwijkingen meestal na andere bekendere luchtwegsymptomen. Het fenomeen COVID-tenen ging vanzelf over en duurde gemiddeld 14 dagen.
De auteurs adviseren dat iedereen die dit fenomeen laat zien zonder dat ze hiervoor een andere verklaring hebben, zich dient te melden bij de instanties voor een coronatest.
Bron & meer informatie: Huidarts.com

Bij klachten van een wrat2021-09-08T17:47:09+00:00

Wrat of likdoorn… wat is het verschil!?

Menigeen kent wel een lelijk verhard uitstulpsel op de huid van handen, voeten of op andere plekken op het lichaam. Een of meerdere bij elkaar: een wrat. Maar wat is het nu precies? Hoeveel soorten zijn er? En wat is het verschil met een likdoorn?

Wratten zijn goedaardige gezwelletjes van de huid. Meestal worden ze veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Door het virus ontstaat een infectie van de huid, waardoor huidcellen sneller gaan delen en een dikkere hoornlaag vormen. Het Latijnse woord voor wrat is verruca. Daarbij worden wratten vaak ingedeeld naar de plaats waar ze zich bevinden (voornamelijk handen en voeten) of naar de vorm (mozaïek, doorn, vlak, draadvormig).

Verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat bij een wrat zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als je er bovenop drukt.

Een likdoorn heeft ook een andere oorsprong. Deze ontstaat vaak door een verkeerde pasvorm van de schoen waar door druk en wrijving eeltvorming ontstaat met een eeltpit erin. Ook kan pijnbeleving bij een wrat onder de voet een verschil in bij het lopen. Een wrat geeft vaak pijnklachten bij het afzetten terwijl de likdoorn pijn doet als je erop staat. De pedicure verwijderd de likdoorn vakkundig. Gebruik van WandelWol antidruk-wol is dan ook aan te raden bij een wrat. De antidruk-wol legt de wrat en of de likdoorn pijnvrij, waardoor je er geen last meer van hebt in je dagelijks leven.

Over het algemeen zijn wratten onschuldig, maar geven vaak klachten. Vooral aan de voet bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar en soms blijven ze langer zitten. Is de wrat echt een probleem aan het worden, laat deze dan behandelen via de huisarts of dermatoloog. Het eelt rondom de wrat kan voor de behandeling van huisarts/dermatoloog verwijderd worden door de pedicure. Dat kan de behandeling doeltreffender maken.

Bij klachten van stijve handen bij het wandelen2021-07-01T20:29:45+00:00
De oorzaak heeft waarschijnlijk te maken doordat je handen vaak statisch naar beneden hangen wanneer je wandelt. Daardoor kan vocht zich ophopen en geeft het een onprettig en zwaar gevoel in handen en vingers. Door de armen, handen en vingers meer te laten bewegen tijdens het wandelen zullen je handen al snel prettiger aanvoelen.
 
Wanneer je je spieren en zo ook de doorbloeding laat werken, zullen opgehoopt vocht en afvalstoffen afgevoerd worden door de beweging van de armen. Maar hoe doe je dat? Dat kan door met je armen te zwaaien terwijl je loopt of staat. Doe dat met regelmaat tijdens het wandelen. Het is ook op te lossen door iets in je handen te nemen; een knijpballetje, flesje water, een pluk gras (ruikt ook lekker natuurlijk), takjes of wandelhoutjes.
 
WandelHout is een handig en lichtgewicht tool bij (lange afstands-) wandelingen wanneer klachten ontstaan zoals volle, opgezette en/of stijve handen en vingers.
WandelHout is gemaakt voor de wandelaar die zijn handen en vingers wil bewegen om de doorbloeding te optimaliseren zodat vochtophoping vermindert en het wandelen plezieriger doet verlopen. Het gebruik is te vergelijken met het effect van Noords wandelen waarbij de handen en armen in beweging blijven.
 
WandelHout is te koop via de WandelWolverkooppunten of via de webshop van WandelWol.
#wandelwol #wandelwolverkooppunten #wandelhout #vochtophoping #dikkehanden #armen #vingers #spieren #doorbloeding #wandelen #statisch #afhangen #gras #houtje #oorzaak #stijvevingers #nordicwalking #langeafstandswandeling #bewegelijk
Bij klachten van artrose aan de voorvoet2021-06-09T12:23:50+00:00
Artrose in de tenen is erg vervelend. Het betreft vaak een vorm van slijtage, waarbij het vaak pijnklachten geeft bij het dagelijks leven en het sporten. Bijvoorbeeld wandelen. Het is heel moeilijk om deze pijn te verzachten. Hier hebben wij – dames van wandelWol – helaas niet iets voor wat de pijn weg kan nemen. Wel krijgen we als feedback dat WandelWol antidruk-wol hierbij verlichting biedt; dat is waarschijnlijk omdat WandelWol antidruk-wol zorg biedt bij antidruk, comfort en warmte.
 
In ons assortiment verkopen wij ook producten van Zechsal en hiervan is de MCM-gel een mooi voorbeeld om toe te passen bij artrose-klachten. Met de Zechsal MCM gel is verbetering mogelijk op een natuurlijke manier. MCM staat voor magnesium, chondroïtine en MSM.
 
Dankzij de unieke combinatie van ingrediënten met bewezen werking geeft de gel gerichte ondersteuning bij het functioneren van gewrichten:
• Met 15% pure magnesium
• Natuurlijke ondersteuning van de gewrichten
• Pakt ontstekingen aan en verlicht de pijn
• Zorgt voor ontspanning van de spieren
• Bevat OptiMSM, chondroïtine en gember
 
Ook dagelijks een warm voetbad met Zechsal Magnesiumvlokken biedt ontspanning aan de spieren en gewrichten. Ook een vraag aangaande onze producten? Mail deze door naar info@wandelwol.nl!
Bij klachten van een ruiterteen2021-06-08T18:59:58+00:00

Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit of onder een andere teen door groeit. Vaak zie je dit bij de tweede teen die op of onder de grote teen groeit of de kleine teen die op of onder de vierde teen groeit. Alle tenen kunnen hierbij aangedaan worden. De vergelijking komt voort vanuit de ruiter op zijn paard.

De voornaamste oorzaak van een ruiterteen is druk van te kleine schoenen op de voorvoet. Het komt ook regelmatig voor als gevolg van een hallux valgus – de bekende knobbel aan de zijkant van de voet veroorzaakte door scheefgroei van de grote teen. Het is in dit geval dus de grote teen die de andere tenen tegen elkaar aan drukt waardoor dus een ruiterteen kan ontstaan.

Ook systeemziektes kunnen deze afwijkende teenstand veroorzaken; zoals reumatische artritis.

Pijn tussen de tenen is een vaak gehoorde klacht. Door de wrijving kunnen er likdoorns of blaren ontstaan tussen de tenen. Dit is te verzachten door WandelWol toe te passen. De antidruk-wol pakt de pijnklacht aan, verzacht en geeft geen extra druk omdat WandelWol antidruk-wol zich aanpast aan de beschikbare ruimte in de schoen en aan de voet.

Door het ruiteren van de teen is er meer ruimte nodig in de schoen. Die is er simpelweg niet waardoor het gaat schuren en dus irriteren.

Naast goed schoenadvies: breedtemaat en lengte is het ook raadzaam om de gerumoerde tenen met een slinger WandelWol te ontlasten. Je rijgt de WandelWol om meerdere tenen waarbij de ruiterteen in het midden zit. Door de slinger iets strak te trekken, dwingt de teen om zich van positie te veranderen. Het is hiermee niet gezegd dat WandelWol het probleem zal oplossen. Wel geeft het verlichting en comfort.

In onderstaand filmpje wordt gebruikt gemaakt van een slinger tussen de tenen door. Dit is handig om de teen op zijn plek te krijgen/houden bij een ruiterteen.

Bij klachten van een weke likdoorn2021-05-19T14:29:38+00:00

Een weke likdoorn (clavus molle) is een wit uitgeslagen stukje eelt wat zich meestal vormt tussen de 4e en 5e teen. De huid is vaak zompig veroorzaakt door transpiratie en heeft een pijnlijke kern wat wordt veroorzaakt door het voortdurend kneden van de huid tussen uitsteeksels van het botje van de teenkootjes tijdens het bewegen. Druk en tegendruk is hier de boosdoener. Dat kan komen door de afwijkende stand van de desbetreffende teen, te smalle pasvorm van de schoen, overgewicht etc.

Een weke likdoorn is voor de voetverzorger makkelijker te verwijderen wanneer de verweekte huid droog is. Advies is om daarvoor WandelWol antidruk-wol in te zetten. Voordeel van WandelWol antidruk-wol is dat het transpiratievocht opneemt en zo de huid zich kan herstellen en verharden – wat de behandeling makkelijker maakt. Tevens haalt WandelWol antidruk-wol de druk eraf waardoor pijnklachten direct stoppen en door de aanwezige lanoline vanuit de antidruk-wol wordt de huid ook nog eens verzorgt.

Een verweekte huid is lastiger te snijden en de kans op wondjes is dan aanwezig. Gebruik bij likdoorns geen likdoornpleisters met salicylzuur die te koop zijn bij de drogist of supermarkt. Salicylzuur is een etsende stof en verweekt de hoornlaag. Bij onjuist gebruik wordt ook de gezonde huid aangetast en kan wondjes en ontstekingen veroorzaken. Dit is niet wenselijk bij de huid waar gevoelsverlies en vaatproblematiek aanwezig is. WandelWol antidruk-wol toepassen na overleg met de deskundige. Bij wondjes deze eerst afdekken en dan WandelWol antidruk-wol toepassen.

 

 

Bij klachten van de grote teen (traumanagel)2021-04-27T16:22:29+00:00

Een traumanagel is een veelgebruikt woord in de voetzorgpraktijk en klinkt voor praktijkhouders zo gewoon. Vanuit de cliënt gezien is dit een woord wat vaak vraagtekens oproept.

Aan een trauma wordt gauw gedacht aan iets heel ernstigs – maar niet aan een teen met nagelgroei-problemen. In de praktijk is het een (teen)nagel die veel te verduren krijgt. Vanuit de (werk)schoen met slechte pasvorm, de sport, manier van afwikkelen of een teennagel waaraan veel ‘geprutst’ wordt door de eigenaar.

Deze teennagels hebben de volgende uitingen:

 • groeien niet of heel traag
 • is smaller t.o.v. de andere grote teennagel
 • heeft vaak veel vetpolster, en aan de top neigt de teentop rond op te lopen omdat er geen weerstand van de teennagel is

Oorzaken:

 • ongelukje (bv er is iets op gevallen/gestoten)
 • werkschoenen die te kort/smal zijn
 • sportschoenen die te kort/smal zijn
 • teenstand die omhoog staat, waardoor de schoentop steeds geraakt wordt
 • wandelschoenen die te klein zijn – bij flinke afstanden zwellen je voeten op – 1 a 2 maten!
 • schoenen die door de tenen worden gedragen; bv klompen of slippers
 • klauwstand van de grote teen
 • etc..

Vooral wanneer blijkt dat de teen last heeft van druk vanuit de schoen is WandelWol antidruk-wol een goed alternatief om dit natuurlijk op te lossen. Ook bij lange wandeltochten zoals het Pieterpad of een Camino is het verstandig om je schoenen 1 a 2 maten groter te nemen en zeker heel goed op te letten of de breedte van de schoen ook bij je voeten past. Laat je goed informeren!

Een handige shop annex informatiebron zijn de Dames van Camino Comfort in Oss. Een aanrader!

Pijn aan de grote teen? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

Hallux valgus (knobbel zijkant voet)2021-04-11T18:58:06+00:00

Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer recht staat, maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Drukplekken zijn met WandelWol antidruk-wol te verlichten en te ontlasten.

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, al lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van nauw schoeisel of hoge hakken en het ontstaan van een hallux valgus. Bij onderzoek is gebleken dat deze aandoening bij vrouwen veel vaker voorkomt dan bij mannen.

Volgens de ADIM-voetenwerk-methode zou deze teenstand kunnen ontstaan doordat spieren niet langer actief zijn en zo een afwijkende stand vormt. Een beginnende hallux valgus is met spieroefeningen te verhelpen of te verminderen.

Afhankelijk van de ernst van de scheefstand hebben mensen pijnklachten. Door scheefstand ontstaat aan de binnenkant van de voet een (rode) bult, welke voor zeer veel pijnklachten kan zorgen. Ook kan als gevolg van de scheefstand de voorvoet pijnlijker worden. Naarmate de teen schever staat, ervaren mensen meer pijn. Tenslotte kun je als gevolg van de scheefstand ook andere voetklachten ontwikkelen.

Bij pijn aan deze knokkel is WandelWol antidruk-wol prima toe te passen. Het filmpje toont de aanbrengtechniek aan. Handig hierbij is het gaatje wat als extra bevestiging dient zodat de antidruk-wol goed blijft zitten.

 

 

 

Zwemmers-eczeem (voetschimmel)2021-04-11T18:26:46+00:00

Voetschimmel wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Klachten zijn grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk. Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt. De meest bekende vorm wordt ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Daarbij ontstaan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken.

Meestal beschermt de (voet)huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed, waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld:

 • als de huid geïrriteerd of beschadigd is;
 • als de huid verweekt is door vocht en warmte;
 • als de huid veel wordt gewassen met zeep (waardoor beschermende vetzuren verdwijnen;
 • invloeden van binnenuit zoals het gebruik van medicatie
 • voetschimmel is besmettelijk wanneer je er ontvankelijk voor bent. De schimmel is meestal afkomstig van iemand in uw omgeving die een schimmelinfectie heeft. De schimmel zit in de huidschilfertjes.

Voorkomen kan door ervoor te zorgen dat de voeten droog blijven. Daar heeft de schoen en de sok invloed op. Ook overmatig transpirerende voeten zijn gevoelig voor voetschimmel. Vooral wanneer bij een afwijkende teenstand de holte tussen de tenen wordt afgesloten en er geen ventilatie kan zijn. De huid zweet immers altijd en zo blijft de holte vochtig en hebben micro-organismen vrij spel.

Oorzaak vocht is prima op te vangen met het gebruik van WandelWol antidruk-wol. Gebruik dit iedere dag tot het zwemmerseczeem is verdwenen. Kan ook preventief worden ingezet. Klik hieronder om het filmpje te bekijken.

Door dagelijks de voeten te verzorgen, neemt de kans ook af om voetschimmel te krijgen. Dat kan onder andere met WandelOlie Kaneel of WandelOlie Akkermint of WandelWol Helende creme met duindoornextract of WandelWol Zuivere Lanoline.

 

 

 

 

 

 

Bij irritatie bril, broeksknoop, bh2020-09-14T11:49:56+00:00

Kleine ergernissen of irritaties? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

Bij zwemmerseczeem2020-08-26T20:08:17+00:00

Vaak last van terugkerend zwemmerseczeem, dee huid tussen de tenen die kapot gaat of vochtig blijven door transpirerende voeten?  Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij de teentoppen2020-08-26T20:05:36+00:00

Pijn aan al je tenen tijdens de vierdaagse, (berg)wandelen? Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

Bij alle tenen – wintertenen (mofje)2021-04-11T18:09:27+00:00

Pijn aan al je tenen tijdens de vierdaagse, (berg)wandelen? Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij de kleine teen2020-08-26T14:57:48+00:00

Pijn aan je kleine teen? Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij de kleermakersknobbel2020-08-26T14:56:06+00:00

Pijn aan de zijkant voet bij je kleine teen? Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij hielkloven2020-08-26T14:53:30+00:00

Pijn door hielkloven? Tip: laat de huid niet uitdrogen. Dat zorgt voor het veroorzaken van barstjes in de huid, deze kunnen al snel kloven doen realiseren. Smeer daarom je huid dagelijks in met een goede olie of vettende crème. Of dagelijks een pakking aanbrengen. Door de huid goed in te vetten en met folie een pakking te vormen krijgt de huid kans om zich te voeden en te ontspannen waardoor veerkracht weer mogelijk wordt en de kans op barstjes verkleind. Laat het eelt professioneel verwijderen door de pedicure.

Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij klachten aan de hiel2020-08-26T14:45:15+00:00

Pijn aan de hiel? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij klachten van de knobbel aan de zijkant van je voet2020-08-26T14:42:46+00:00

Pijn aan de knobbel van je voet? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

Bij klachten van de grote teen2020-08-26T10:50:03+00:00

Pijn aan de grote teen? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

Bij klachten van het dragen van de slipper2020-08-26T20:16:49+00:00

Pijn tussen de tenen van de slipper? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

Bij klachten aan de bal van de voet2020-08-26T10:17:27+00:00

Klachten aan de bal van de voet? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

“Pijnloos verder met je alledaagse bezigheden”