WandelWol Kennisbank

WandelWol Kennisbank2021-04-13T09:06:22+00:00
Bij klachten van de grote teen (traumanagel)2021-04-27T16:22:29+00:00

Een traumanagel is een veelgebruikt woord in de voetzorgpraktijk en klinkt voor praktijkhouders zo gewoon. Vanuit de cliënt gezien is dit een woord wat vaak vraagtekens oproept.

Aan een trauma wordt gauw gedacht aan iets heel ernstigs – maar niet aan een teen met nagelgroei-problemen. In de praktijk is het een (teen)nagel die veel te verduren krijgt. Vanuit de (werk)schoen met slechte pasvorm, de sport, manier van afwikkelen of een teennagel waaraan veel ‘geprutst’ wordt door de eigenaar.

Deze teennagels hebben de volgende uitingen:

 • groeien niet of heel traag
 • is smaller t.o.v. de andere grote teennagel
 • heeft vaak veel vetpolster, en aan de top neigt de teentop rond op te lopen omdat er geen weerstand van de teennagel is

Oorzaken:

 • ongelukje (bv er is iets op gevallen/gestoten)
 • werkschoenen die te kort/smal zijn
 • sportschoenen die te kort/smal zijn
 • teenstand die omhoog staat, waardoor de schoentop steeds geraakt wordt
 • wandelschoenen die te klein zijn – bij flinke afstanden zwellen je voeten op – 1 a 2 maten!
 • schoenen die door de tenen worden gedragen; bv klompen of slippers
 • klauwstand van de grote teen
 • etc..

Vooral wanneer blijkt dat de teen last heeft van druk vanuit de schoen is WandelWol antidruk-wol een goed alternatief om dit natuurlijk op te lossen. Ook bij lange wandeltochten zoals het Pieterpad of een Camino is het verstandig om je schoenen 1 a 2 maten groter te nemen en zeker heel goed op te letten of de breedte van de schoen ook bij je voeten past. Laat je goed informeren!

Een handige shop annex informatiebron zijn de Dames van Camino Comfort in Oss. Een aanrader!

Pijn aan de grote teen? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

Hallux valgus (knobbel zijkant voet)2021-04-11T18:58:06+00:00

Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer recht staat, maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Drukplekken zijn met WandelWol antidruk-wol te verlichten en te ontlasten.

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, al lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van nauw schoeisel of hoge hakken en het ontstaan van een hallux valgus. Bij onderzoek is gebleken dat deze aandoening bij vrouwen veel vaker voorkomt dan bij mannen.

Volgens de ADIM-voetenwerk-methode zou deze teenstand kunnen ontstaan doordat spieren niet langer actief zijn en zo een afwijkende stand vormt. Een beginnende hallux valgus is met spieroefeningen te verhelpen of te verminderen.

Afhankelijk van de ernst van de scheefstand hebben mensen pijnklachten. Door scheefstand ontstaat aan de binnenkant van de voet een (rode) bult, welke voor zeer veel pijnklachten kan zorgen. Ook kan als gevolg van de scheefstand de voorvoet pijnlijker worden. Naarmate de teen schever staat, ervaren mensen meer pijn. Tenslotte kun je als gevolg van de scheefstand ook andere voetklachten ontwikkelen.

Bij pijn aan deze knokkel is WandelWol antidruk-wol prima toe te passen. Het filmpje toont de aanbrengtechniek aan. Handig hierbij is het gaatje wat als extra bevestiging dient zodat de antidruk-wol goed blijft zitten.

 

 

 

Zwemmers-eczeem (voetschimmel)2021-04-11T18:26:46+00:00

Voetschimmel wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Klachten zijn grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk. Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt. De meest bekende vorm wordt ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Daarbij ontstaan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken.

Meestal beschermt de (voet)huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed, waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld:

 • als de huid geïrriteerd of beschadigd is;
 • als de huid verweekt is door vocht en warmte;
 • als de huid veel wordt gewassen met zeep (waardoor beschermende vetzuren verdwijnen;
 • invloeden van binnenuit zoals het gebruik van medicatie
 • voetschimmel is besmettelijk wanneer je er ontvankelijk voor bent. De schimmel is meestal afkomstig van iemand in uw omgeving die een schimmelinfectie heeft. De schimmel zit in de huidschilfertjes.

Voorkomen kan door ervoor te zorgen dat de voeten droog blijven. Daar heeft de schoen en de sok invloed op. Ook overmatig transpirerende voeten zijn gevoelig voor voetschimmel. Vooral wanneer bij een afwijkende teenstand de holte tussen de tenen wordt afgesloten en er geen ventilatie kan zijn. De huid zweet immers altijd en zo blijft de holte vochtig en hebben micro-organismen vrij spel.

Oorzaak vocht is prima op te vangen met het gebruik van WandelWol antidruk-wol. Gebruik dit iedere dag tot het zwemmerseczeem is verdwenen. Kan ook preventief worden ingezet. Klik hieronder om het filmpje te bekijken.

Door dagelijks de voeten te verzorgen, neemt de kans ook af om voetschimmel te krijgen. Dat kan onder andere met WandelOlie Kaneel of WandelOlie Akkermint of WandelWol Helende creme met duindoornextract of WandelWol Zuivere Lanoline.

 

 

 

 

 

 

Bij irritatie bril, broeksknoop, bh2020-09-14T11:49:56+00:00

Kleine ergernissen of irritaties? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

Bij zwemmerseczeem2020-08-26T20:08:17+00:00

Vaak last van terugkerend zwemmerseczeem, dee huid tussen de tenen die kapot gaat of vochtig blijven door transpirerende voeten?  Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij de teentoppen2020-08-26T20:05:36+00:00

Pijn aan al je tenen tijdens de vierdaagse, (berg)wandelen? Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

Bij alle tenen – wintertenen (mofje)2021-04-11T18:09:27+00:00

Pijn aan al je tenen tijdens de vierdaagse, (berg)wandelen? Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij de kleine teen2020-08-26T14:57:48+00:00

Pijn aan je kleine teen? Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij de kleermakersknobbel2020-08-26T14:56:06+00:00

Pijn aan de zijkant voet bij je kleine teen? Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij hielkloven2020-08-26T14:53:30+00:00

Pijn door hielkloven? Tip: laat de huid niet uitdrogen. Dat zorgt voor het veroorzaken van barstjes in de huid, deze kunnen al snel kloven doen realiseren. Smeer daarom je huid dagelijks in met een goede olie of vettende crème. Of dagelijks een pakking aanbrengen. Door de huid goed in te vetten en met folie een pakking te vormen krijgt de huid kans om zich te voeden en te ontspannen waardoor veerkracht weer mogelijk wordt en de kans op barstjes verkleind. Laat het eelt professioneel verwijderen door de pedicure.

Zie het filmpje voor WandelWol antidruk-wol aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij klachten aan de hiel2020-08-26T14:45:15+00:00

Pijn aan de hiel? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

 

 

 

Bij klachten van de knobbel aan de zijkant van je voet2020-08-26T14:42:46+00:00

Pijn aan de knobbel van je voet? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

Bij klachten van de grote teen2020-08-26T10:50:03+00:00

Pijn aan de grote teen? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

Bij klachten van het dragen van de slipper2020-08-26T20:16:49+00:00

Pijn tussen de tenen van de slipper? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

Bij klachten aan de bal van de voet2020-08-26T10:17:27+00:00

Klachten aan de bal van de voet? Zie het filmpje voor aanbreng-mogelijkheden;

 

 

 

“Pijnloos verder met je alledaagse bezigheden”