Simpelweg Gelukkig, op reis naar Santiago de Compostela

In 2002 las Anne-Marie voor het eerst iets over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Het leek haar geweldig ooit zelf deze tocht te kunnen lopen. Dit idee liet haar niet meer los. In de jaren die volgden maakte ze regelmatig mooie wandelingen en las ze boeken over deze indrukwekkende reis. Veertien jaar later op drie mei zette zij haar allereerste stap op weg naar Santiago de Compostella en werd een langgekoesterde wens werkelijkheid. Anne-Marie deelt haar verhaal met de Dames van WandelWol.

“Tijdens de achthonderd kilometer lange voettocht leerde ik zekerheden en onzekerheden los te laten en de cadeaus van het leven te aanvaarden. Ik maakte kennis met mensen uit de hele wereld. De tocht leerde mij met hoe weinig je tevreden en gelukkig kunt zijn. Te genieten van het moment en je niet laten beperken door angsten en onzekerheden”.

Een andere grote wens van haar was ooit een boek te schrijven. Met goede adviezen van een schrijfcoach startte ze eind 2017 met het schrijven van het boek over de lange pelgrimstocht. SimpelWeg Gelukkig, de titel refereert aan het eenvoudige, simpele leven tijdens de pelgrimage en het gevoel van geluk dat ze regelmatige ervoer. Door het schrijven en uitgeven van dit boek beleefde Anne-Marie de reis opnieuw.

“Keep Calm and Carry on: Deze woorden waren het motto tijdens mijn wandeltocht naar Santiago. De woorden bleken eveneens van grote waarde tijdens het schrijven van mijn eerste boek,” vertelt Anne-Marie. “Rustig doorschrijven, ook al zit het soms even tegen, kalm blijven en weer doorgaan. Dat heeft mij krachtig gemaakt.” Toen bleek dat het moeilijk werd een uitgever te vinden voor haar boek, liet ze zich niet ontmoedigen en ging zelf hard aan de slag. Het was opnieuw een prachtige weg: van manuscript tot het in eigen beheer uitgeven van haar eerste boek. Inmiddels is de vijfde druk een feit!

Het schrijven bracht haar dicht bij haarzelf. “Ik merkte dat ik tijdens het schrijven steeds een laagje dieper kwam. Het deed me verwonderen en ik kwam tot verrassende inzichten. Zo ontdekte ik tijdens het schrijven van mijn reisverhaal dat mijn vader ook zo ontzettend van wandelen en de natuur hield. Hij volgde een cursus creatief schrijven. Helaas is hij al op 56-jarige leeftijd overleden. Tijdens het schrijven besefte ik dat ik nu mag afmaken waar hij aan begon”.

Het eindresultaat SimpelWeg Gelukkig is volgens haar interessant voor mensen die van wandelen houden. “Wanneer je misschien zelf ooit een pelgrimstocht wilt maken of graag meer wil weten over deze eeuwenoude wandeltocht. Ik neemt je mee in het leven van een pelgrim vanaf de eerste voorbereidingen, de wandeltrainingen en de start vanaf St. Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela, de zogeheten Camino de Frances. Je voelt de tocht mee op fysiek, mentaal en spiritueel gebied. Van dag tot dag, van emotie naar emotie.”

Binnenkort staat haar een nieuwe langeafstandswandeling te wachten: Het Pieterpad. Ze vertrekt op 26 mei en hoopt in ongeveer een maand de bijna 500 kilometer te voltooien. Tijdens haar vorige pelgrimstochten had ze regelmatig last van allerlei voetproblemen. “Ik ben blij dat ik de Dames van de WandelWol heb leren kennen. Met behulp van hun geweldige producten is het wandelen zoveel aangenamer”. Tijdens haar wandeling door Nederland zal Anne-Marie ons regelmatig op de hoogte houden van haar ervaringen, welke te volgen zijn op haar Facebookpagina en ook op de site van WandelWol.

Je kunt Anne-Marie volgen via Instagram: @silvertownpilgrim en Facebook: Anne-Marie Kruiper-Wandelschrijver.

Tekstbewerking: Nanda van Spijker – WandelWol VOF

Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie