
Iew… ik heb zwemmerseczeem!?
Voetschimmel wordt ook zwemmerseczeem genoemd. Klachten zijn grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk. Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt.
De meest bekende vorm wordt ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Daarbij ontstaan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken.
Meestal beschermt de (voet)huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed, waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld:
- als de huid geïrriteerd of beschadigd is;
- als de huid verweekt is door vocht en warmte;
- als de huid veel wordt gewassen met zeep (waardoor beschermende vetzuren op de huid verdwijnen).
- invloeden van binnenuit zoals bijvoorbeeld het gebruik van medicatie
Voetschimmel is besmettelijk wanneer je er ontvankelijk voor bent. De schimmel is meestal afkomstig van iemand in uw omgeving die een schimmelinfectie heeft. De schimmel zit in de huidschilfertjes.
Voorkomen kan door ervoor te zorgen dat uw voeten droog blijven. Daar heeft de schoen en de sok invloed op. Ook overmatig transpirerende voeten zijn gevoelig voor voetschimmel. Vooral wanneer bij een afwijkende teenstand de holte tussen de tenen wordt afgesloten en er geen ventilatie kan zijn. De huid zweet immers altijd en zo blijft de holte vochtig en hebben micro-organismen vrij spel.
Oorzaak vocht is prima op te vangen met het gebruik van WandelWol antidruk-wol. Gebruik dit iedere dag tot het zwemmerseczeem is verdwenen. Kan ook preventief worden ingezet.
Tekstbewerking: Nanda van Spijker – WandelWol VOF (bron: huisarts.nl)