Een ruiterteen, wat is dat!?

Een ruiterteen… wat is dat!?

Ruiterteen – hoe pak jij dit aan of in?

Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit of onder een andere teen door groeit. Vaak zie je dit bij de tweede teen die op of onder de grote teen groeit of de kleine teen die op of onder de vierde teen groeit. Alle tenen kunnen hierbij aangedaan worden. De vergelijking komt voort vanuit de ruiter op zijn paard.

De voornaamste oorzaak van een ruiterteen is druk van te kleine schoenen op de voorvoet. Het komt ook regelmatig voor als gevolg van een hallux valgus – de bekende knobbel aan de zijkant van de voet veroorzaakte door scheefgroei van de grote teen. Het is in dit geval dus de grote teen die de andere tenen tegen elkaar aan drukt waardoor dus een ruiterteen kan ontstaan.
Ook systeemziektes kunnen deze afwijkende teenstand veroorzaken; zoals reumatische artritis.

Pijn tussen de tenen is een vaak gehoorde klacht. Door de wrijving kunnen er likdoorns of blaren ontstaan tussen de tenen. Dit is te verzachten door WandelWol toe te passen. De antidruk-wol pakt de pijnklacht aan, verzacht en geeft geen extra druk omdat WandelWol antidruk-wol zich aanpast aan de beschikbare ruimte in de schoen en aan de voet. Door het ruiteren van de teen is er meer ruimte nodig in de schoen. Die is er simpelweg niet waardoor het gaat schuren en dus irriteren.

Naast goed schoenadvies: breedtemaat en lengte is het ook raadzaam om de gerumoerde tenen met een slinger WandelWol te ontlasten. Je rijgt de WandelWol om meerdere tenen waarbij de ruiterteen in het midden zit. Door de slinger iets strak te trekken, dwingt de teen om zich van positie te veranderen. Het is hiermee niet gezegd dat WandelWol het probleem zal oplossen. Wel geeft het verlichting en comfort.

Tekstbewerking: Nanda van Spijker – WandelWol VOF

Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie