Ode aan de Lady of Wool

Ode aan de Lady of Wool!

In het leven lopen mensen met je mee of je komt ze spontaan tegen. Die ontmoeting had ik met Christina, één van de WandelZusjes uit Dronten. Enkele weken geleden kreeg ik een belletje van haar. “Ik moet je iets vertellen,” zei ze. “En wat vragen.” Want zelf is ze een fanatiek wandelaar en samen met haar zus Jeanette zijn ze samen de WandelZusjes.

De dames coachen zowel online, als in het in echt het wandelen over stranden, door bossen, over klompenpaden en LAW routes. En dan wordt er tijdens het wandelen ook voeten aan plukjes WandelWol geholpen.

Dus had Christina bedacht om WandelWol-verkooppunt te worden. En omdat ze in de buurt woont met in het vooruitzicht het lopen van een Camino in Portugal, reed ze op een zonnige zondag richting Nieuwleusen. We hadden afgesproken in mijn pedicurepraktijk waar ik klaarstond met de bestelling van haar spullen. Zo kwamen we aan de klets. Ik vertel haar mijn verhaal over het ontstaan van WandelWol en zij haar bijzondere verhaal over de Lady of Wool:

Haar verhaal over de Lady of Wool begint in 2018, toen Christina haar Camino naar Santiago de Compostella liep. “In de aanloop daavan sprak ik met Hilda, een oud collega en inmiddels al jaren pedicure. Zij gaf me een zakje WandelWol mee voor als ik zere voeten zou krijgen en vlak voor vertrek kreeg ik nog een zakje van m’n Wandelzus, want zij had er van haar collega uit Nieuwleusen ook over gehoord.” Qua gewicht kon het best nog mee in de rugzak en de reis kon beginnen.

Christina kampte op dat moment wel met een hielspoor. “De Wandelwol dempte de pijn en gelukkig had ik geen blaren. Onderweg zag ik de meest vreselijke zere voeten wanneer de schoenen in de pauzes werden uitgedaan door andere pelgrims.” vertelt Christina. Een van de pelgrims betrof een Zweedse dame die liep op slofjes en liet haar met tranen in haar ogen zien waarom schoenen niet langer ging.

Blaren over de gehele voet. “Ik gaf haar een flinke pluk WandelWol en legde uit hoe ze de antidruk-wol de komende dagen kon gebruiken.” De Zweedse dame liep de Camino met een groepje en iedere dag hadden ze een wandel thema. “Die dag was het thema ‘geven en ontvangen’. Letterlijk in dit geval.” glimlacht ze. “Deze wonderlijke gebeurtenissen gebeuren alleen maar op de Camino.”

Maar door het regelmatig uitdelen van de antidruk-wol onderweg liep Christina het risico dat het op zou zijn wanneer ze het misschien zelf nodig was. “In Spanje was het toen nergens te koop, heel gek. Dus belde ik naar huis en vroeg manlief om Wandelwol te kopen en op te sturen naar een adres waar ik een paar dagen later zou aankomen.”

De volgende dag trof Christina de Zweedse vrouw opnieuw en deze noemde haar ‘de Engel met de WonderWol’ want ze kon haar Camino dankzij de antidruk-wol weer met plezier vervolgen. “Welk merk is het? Waar kan ik het kopen?” vroeg de dame. “Geen idee,” antwoordde Christina. “Its Dutch.”

Op de Camino ontmoet je pelgrims vanuit de hele wereld en ‘s avonds in de herberg eet en drink je samen. Lief en leed wordt gedeeld. Het slapen in een stapelbed in een slaapzaal kost ongeveer hetzelfde als een pelgrimsmenu. “Het leven op de Camino is back-to-basic, sober en goedkoop. In je rugzak zit alles wat je nodig hebt.

Het verhaal van de Nederlandse met de WonderWol gaat rond in mijn kringetje van mede-pelgrims en ik kan nog steeds uitdelen.” Christina komt aan op haar logeeradres waar haar man het WandelWol-pakket heeft toegestuurd.

“Wanneer ik de verzendkosten zie, krijg ik bijna een hartverzakking, daar had ik nog drie weken op de camino van kunnen lopen!” zegt ze beduusd. “Sterker nog: een ticket voor retourvlucht in die tijd was goedkoper geweest.” Ze vraagt haar man om uitleg en die reageert verbaasd:: “Je moest het toch snel hebben?”

Het leverde haar in ieder geval een goed verhaal op aan de pelgrimstafel.” Eenmaal aangekomen in Santiago de Compostella noemden mede-pelgrims haar gekscherend: ‘Heilige Christina, the holy Lady of the Wool’.

Anno 2022; vele wandelingen en zakjes WandelWol verder, beseft Christina hoe uniek en bijzonder Wandelwol was op dat moment en nu. “Het is een Nederlandse ontdekking en toen alleen nog in Nederland te koop. Ook nu loop ik een Camino en heb nu voor het eerst ook zelf WandelWol nodig, ik voel het verschil en ben dankbaar en blij dat het er is. Buen Camino.”

Namens Christina, Wandelzusjes.nu

Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie