Het woord klauwtenen geeft in principe al aan wat de stand van de tenen zijn; geklauwd. De beide teenkootjes van een of meerdere tenen staan in een onnatuurlijke hoek waardoor het uiteinde van de desbetreffende teen de grond raakt. Alle tenen kunnen hierdoor zijn aangedaan, behalve de grote teen. Dat is tevens het verschil met een hamerteen, bij deze teen staan de teenkootjes van het eerste gewricht in een afwijkende hoek. Daardoor ‘hamert’ de teen op de grond. Maar de namen worden regelmatig door elkaar heen gebruikt.

Flexibele variant
Bij de flexibele vorm is beweging mogelijk in de gewrichten van de teenkootjes. Deze variant geeft minder pijnklachten en heeft weinig invloed op mobiliteit dan wanneer de teenstand rigide is.

Rigide variant
Bij de rigide vorm zijn de tenen stijf en onbeweeglijk. De teengewrichten kunnen geen beweging meer verwerken. Deze stijfheid kan ervoor zorgen dat er pijn ontstaat bij het het lopen en het bewegen van de tenen.

Ontstaan van klachten
Alleen wanneer de pasvorm van de schoen verkeerd is ontstaan er klachten omdat er wrijving ontstaat tussen de bovenkant van de schoen en daar waar de teen de schoen raakt. Druk- en wrijvingsplekken zijn het gevolg met eventueel het ontstaan van likdoorn of wondjes. Met name aan de bovenzijde van de teenknokkels, onderzijde van de tenen en de bal van de voet waar de gewrichten zitten ter hoogte van de middenvoetsbeentjes en de teenkootjes. Eelt en likdoornvorming is dan vaak het gevolg.

Het ontstaan van klauwtenen heeft verschillende oorzaken, waaronder:

  • Artrose
  • Diabetes
  • Doorgezakte voorvoet
  • Genetische bepaling
  • Hallux Valgus (scheve grote teen)
  • Langdurig dragen van te kleine schoenen
  • Ouderdom
  • Reuma
  • Holvoet

Klauwtenen veroorzaken niet altijd klachten. Gebeurt dat wel dan is het verstandig om bij eelt- en likdoornvorming de pedicure te bezoeken. Of een podotherapeut bij een afwijkende voetstand. Voetversterkende oefeningen kunnen ook een positieve bijdrage leveren. Raadpleeg daarvoor de voet-specialist. In het geval van diabetes is er zeker een reden om de podotherapeut te raadplegen.

WandelWol toepassen
WandelWol antidruk-wol biedt hier drukontlasting en heft de wrijving op. Hiermee worden de tenen drukvrij gelegd, zodat er geen pijnlijke druk meer op de tenen staat. Het toepassen van de antidruk-wol gebeurd door de pijnlijke tenen wollig in te pakken of met een slinger meerdere tenen. De bal van de voet kan met een wollig stuk met een gaatje aan de ene zijde waar de grote en een gaatje aan de andere waar de vijfde teen ingehaakt wordt. En zo de antidruk-wol over de bal van de voet getrokken wordt. Bij voldoende antidruk-wol mag de huid er niet doorheen te zien zijn.