Ik heb het Raynaud fenomeen, maar wat is dat eigenlijk?

Bij het Raynaud fenomeen (of ziekte van Raynaud) is de doorbloeding van de vingers en/of tenen niet optimaal. Door kou, zenuwen, opwinding of emoties verkleuren deze.

Het fenomeen van Raynaud kan bij iedereen voorkomen, ook bij gezonde mensen. Maar het kan ook een voorbode of verschijnsel zijn van hart- of vaatziekten. Dit fenomeen kan ook voorkomen bij onderliggende aandoeningen als; reuma (bv lupus), sclerodermie, polymyositis of dermatomyositis.

Een aanval van Raynaud kan af en toe  in een lichte mate van aanval voorkomen, maar bij anderen zijn de aanvallen erger en vaker. De ziekte kan vanzelf overgaan, maar sommigen krijgen juist meer pijn door de bloedvatvernauwing. Het kan zijn dat deze aandoening je dagelijkse bezigheden hinderen. Goed nieuws is dat je vingers en tenen niet afsterven. Het is gebleken dat vrouwen meer getroffen worden door de aandoening dan mannen.

Het gebruik van WandelWol antidruk-wol is aan te raden wanneer bij koude tijden de voeten reageren. WandelWol antidruk-wol zorg voor het in stand houden van de temperatuur in de voeten, zodat de doorbloeding minder zal reageren op de koude omgeving. Ook bij wintertenen is dit aan te raden.

Wanneer een aanval optreedt verandert de kleur van de handen en/of voeten. De huidskleur verandert van wit, daarna blauw en ten slotte rood of paars. Soms voelen ze verdoofd en koud aan, en heel soms ontstaan er ook zweertjes. Bij een ernstige aanval kunnen ook de oren en neus koud aanvoelen. Wanneer de doorbloeding weer op gang komt ervaart men tintelingen en zwellingen. Zo’n aanval varieert van enkele minuten tot uren.

Wat te doen:

  • Bescherm je handen, voeten en oren tegen kou. Bij de voeten is het gebruik van WandelWol aan te raden
  • Vermijd (te) koud water
  • Stop met roken. Roken vernauwt de bloedvaten.
  • Zorg ervoor dat je geen wondjes aan de vingers of tenen krijgt. Toch een wondje? Ga dan naar de huisarts.
  • Probeer  emoties te controleren, eventueel met ontspanningsoefeningen.
  • Bepaalde medicijnen tegen migraine, hoge bloeddruk of een hartaandoening kunnen de bloedvaten vernauwen. Andere medicijnen tegen dezelfde aandoeningen zijn juist gunstig bij de ziekte van Raynaud. Overleg met de arts als je deze medicijnen gebruikt.
  • Zorg voor een goede bloedsomloop door veel te bewegen .
  • Verwarm je vingers en/of tenen tijdens een aanval, maar gebruik daarvoor geen heet water. WandelWol antidruk-wol heeft een thermische werking waardoor de voeten geen warmte-verlies ervaren.

 

(Informatie- en tekstbron: MCL.nl)