Hoe pak jij dat aan of in: Wintertenen

Een winterteen (Perniones) is te herkennen aan spontaan rode tot blauwpaarse zwellingen, die scherp begrensd of verspreidt zijn over aan kou blootgestelde huiddelen van één of meerdere tenen. Ook buitenzijde van handen, vingers, voetzolen, hielen, onderbenen, zijkanten heup, neuspunt en oorschelpen kunnen meedoen.

Klachten zoals jeuk, branderigheid, gloeien en/of tintelingen kunnen zich voordoen op de aangedane plekken. Ook kunnen er blaren, zweertjes of wonden ontstaan met in het ergste geval een bacteriële infectie. Een winterteen is meestal herkenbaar aan de hierboven beschreven symptomen. Bij twijfel of complicaties raden de Dames van WandelWol aan om een huisarts te bezoeken.
Maar hoe ontstaat een winterteen? In wezen is het een abnormale reactie op kou door de kleine haarvaatjes. In de lederhuid vernauwen de grotere vaatjes om de warmte in de huid vast te houden. Daarentegen gaan de allerkleinste haarvaatjes zich juist verwijden; dat veroorzaakt de blauwpaarse kleur.

Factoren als lage temperatuur, temperatuurwisselingen in combinatie met luchtvochtigheid en wind zijn van belang. Overmatig transpirerende voeten in strakke of klamme schoenen kunnen bijdragen tot een reactie wanneer je daar gevoelig voor bent. Maar ook te dunne kousen/sokken, vochtig klimaat (denk dus ook aan de schoen/laars) kan dit ook doen veroorzaken. Oorzaak waarom de kleinere haarvaatjes zo reageren is niet bekend, wel kan een erfelijke aanleg een rol in spelen.

Wat kan WandelWol antidruk-wol hierin betekenen? WandelWol antidruk-wol heeft een thermische werking waardoor de aangedane teen of deel van de voet ingepakt kan worden. Zo blijft de warmte aan de voet waardoor de haarvaatjes zich kunnen ontspannen en de bloedcirculatie optimaal blijft. Gebruik WandelWol antidruk-wol dan ook zolang de periode van wintertenen duurt. Stop je eerder dan zul je zien dat de klacht weer optreedt omdat de thermische werking ontbreekt. Ook sokken van schapenwol of alpacawol dragen bij tot een prettig voetklimaat. Het gebruik van WandelWol Zuivere Lanoline geeft een prettige samenwerking in combinatie met de WandelWol antidruk-wol.

Door een studie vanuit Amerika is bewijs gevonden op uitingen die lijken op wintertenen die veroorzaakt zijn door het coronavirusinfectie oftewel COVID-tenen:

De resultaten werden verkregen door wereldwijd informatie te verzamelen van bevestigde of verdachte COVID-19 patiënten die tevens huidafwijkingen vertoonden. Er werden 505 patiënten met huidafwijkingen gerelateerd aan COVID-19 gedocumenteerd waaronder 318 (63%) met deze COVID-tenen. Patiënten met dit fenomeen waren over het algemeen jong en gezond met relatief milde COVID-19. Van de 318 patiënten met bevestigde of verdachte COVID-19 door medewerkers waren er 23 (7%) COVID-19 positief door het laboratorium bevestigd en 20 anderen (6%) waren nauwe contacten van patiënten met bevestigde COVID-19. Gezien de toenmalige testcriteria hadden veel patiënten geen toegang tot COVID-19-tests. Voor 55% van de patiënten waren COVID-tenen hun enige symptoom. Bij patiënten met andere COVID-19 symptomen verschenen deze afwijkingen meestal na andere bekendere luchtwegsymptomen. Het fenomeen COVID-tenen ging vanzelf over en duurde gemiddeld 14 dagen.
De auteurs adviseren dat iedereen die dit fenomeen laat zien zonder dat ze hiervoor een andere verklaring hebben, zich dient te melden bij de instanties voor een coronatest.
Bron & meer informatie: Huidarts.com