Ik heb een blauwe teennagel, maar wat is dat eigenlijk?

Wanneer je je teennagel hard stoot dan kan een bloeduitstorting ontstaan onder de nagelplaat. Dat kan gebeuren op verschillende manieren; een klap of stoot van buitenaf of door druk in de schoenen of kousen. Gebruik je antistollingsmiddelen dan heb je maar weinig nodig om een blauwe plek te krijgen. Doordat er een bloeduitstorting is ontstaan komt er druk onder de nagelplaat en dat kan zeer pijnlijk zijn. 

Bij het stollen van het bloed onder de nagel kunnen meerdere verkleuringen ontstaan zoals rood, blauw en/of zwart. Ontdek je een andere kleur in het nagelplaat door een onbekende oorzaak?  Laat dit dan altijd controleren door een pedicure of medisch pedicure of door de huisarts.

Een blauwe teennagel kan zijn ontstaan door een trauma zoals het vallen van een gewicht op de teen, ergens tegenaan stoten of door te kleine schoenen. Een traumanagel gaat niet altijd gepaard met pijn. Wanneer dit wel het geval is, zal tijdens de eerste uren de pijn verergeren door het ophopende bloed tussen de nagel en het nagelbed. De druk kan verwijderd worden door de nagel te doorboren. Dat kan de huisarts doen of de pedicure na verzoek van de huisarts. Ga vooral zelf niet doorprikken, met de kans op het ontstaan van wondjes die kunnen ontsteken.

Blijft de teennagel gevoelig, dan kun je deze drukvrij leggen met een flinke dot WandelWol antidruk-wol. Dit zorgt ervoor dat de teennagel in de (sport)schoen ontlast wordt waardoor het nagelbed kan herstellen. Meestal is na een week de gevoeligheid wel verdwenen. 

Wanneer de blauwe plek groot is, dan kan de mogelijkheid ontstaan dat de teennagel eraf gaat na verloop van tijd. Dat is niet erg. De nagel groeit vanzelf weer terug. Mochten er problemen ontstaan raadpleeg dan de pedicure. Deze kan met een nagelbeugel de groei helpen reguleren. Ook dan kan WandelWol weer worden toegepast om de nieuw te groeien nagel te beschermen totdat deze weer herstelt is.

Blauwe nagels zie je ook vaak bij voeten die veel wandelen. Vaak bij warme dagen en vele kilometers zetten de voeten op waardoor de schoen vaak wat te klein wordt. Druk vanuit de voorkant van de schoen zorgt dan – soms pas zichtbaar na weken – voor blauwe teennagels. Ook bij het afdalen in de bergen of schuine hellingen ontstaan blauwe nagels doordat de voet voor in de schoen schuift. Als dit meerdere keren gebeurt dan zal er een bloedvaatje knappen. Een vetertechniek kan ervoor zorgen dat de schoen goed aan de wreef blijft, waardoor er geen verschuivingen ontstaan.

Blauwe teennagels komen veel voor bij sportende voeten, met name bij sporten waarbij men abrupt stopt, zoals bijvoorbeeld bij volleybal – waardoor tenen voorin de schoenen stoten. Sporten met veel balcontact zoals voetbal en hockey zijn ook aanleiding tot blauwe nagels. Zoals bijvoorbeeld bij tennis, voetbal, hockey. Het is zowel voor sporters als voor niet-sporters zeer belangrijk om de juiste schoenmaat en sokken/kousen te dragen.