Tekentijd! Let hierbij goed op bij het wandelen, maar ook in je eigen tuin. Deze kleine kruipende bloedzuigertjes merk je niet zo snel op. Zij jou daarentegen wel. Ze zitten in het gras of in struiken en hebben het voorzien op warmbloedigen; dus ook jouw velletje! 

Controleer ‘s avonds altijd je liezen, knieholtes, bilspleet, oksels, achter de oren, rond de haargrens en aan de randen van het ondergoed. – want daar zitten de teken het liefst. Controleer ook kinderen aan het einde van de dag. En lukt het jezelf niet, vraag dan een ander om mee te kijken. Ben je dan toch gebeten door een teek dan biedt de WandelWol tekenkaart biedt een veilige oplossing voor iedereen.

Met de WandelWol tekenkaart zorg je ervoor dat de teek geheel wordt verwijderd. Je schuift de uitsparing tussen je huid en de plek waar de teek zich in de huid heeft geboord. Daarna ‘schep’ je als het ware de teek veilig uit de huid. De tekenkaart is zo ontworpen dat  je ook de kop van de teek verwijderd. Belangrijke informatie om niet nadien eventueel een ontsteking te laten ontwikkelen.

Een teek mag je absoluut NIET verwijderen met alcohol, pincet of met je vingers. De teek schrikt of wordt geplet en zal dan het opgezogen bloed terug in je bloedbaan spugen waarmee je besmet kunt raken met de ziekte van Lyme. En dat is niet fijn, maar makkelijk te voorkomen met de tekenkaart. 

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek je net heeft gebeten, kan het lijken op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Noteer de datum wanneer de teek je gebeten heeft. En let op een rode verkleuring in de vorm van een ring op de bijtplek mettertijd. Dat kan duiden op een lyme-besmetting, neem dan direct contact op met de huisarts.

Tip: wanneer je veel door het hoge gras loopt, is op Facebook een tip gevonden die misschien wel handig is. Tape je enkels in met plakband. Zorg ervoor dat de plakzijde aan de buitenkant zit. Welke tips hanteer jij? Deel deze met ons.Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie

Andere berichten