Wrat of likdoorn... wat is het verschil!?

Wrat of likdoorn… wat is het verschil!?

Wat is het verschil tussen een wrat en een likdoorn.

Menigeen kent wel een lelijk verhard uitstulpsel op de huid van handen, voeten of op andere plekken op het lichaam. Een of meerdere bij elkaar: een wrat. Maar wat is het nu precies? Hoeveel soorten zijn er? En wat is het verschil met een likdoorn?

Wratten zijn goedaardige gezwelletjes van de huid. Meestal worden ze veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Door het virus ontstaat een infectie van de huid, waardoor huidcellen sneller gaan delen en een dikkere hoornlaag vormen. Het Latijnse woord voor wrat is verruca. Daarbij worden wratten vaak ingedeeld naar de plaats waar ze zich bevinden (voornamelijk handen en voeten) of naar de vorm (mozaïek, doorn, vlak, draadvormig).

Verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat bij een wrat zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als je er bovenop drukt.

Een likdoorn heeft ook een andere oorsprong. Deze ontstaat vaak door een verkeerde pasvorm van de schoen waar door druk en wrijving eeltvorming ontstaat met een eeltpit erin. Ook kan pijnbeleving bij een wrat onder de voet een verschil in bij het lopen. Een wrat geeft vaak pijnklachten bij het afzetten terwijl de likdoorn pijn doet als je erop staat. De pedicure verwijderd de likdoorn vakkundig. Gebruik van WandelWol antidruk-wol is dan ook aan te raden bij een wrat. De antidruk-wol legt de wrat en of de likdoorn pijnvrij, waardoor je er geen last meer van hebt in je dagelijks leven.

Over het algemeen zijn wratten onschuldig, maar geven vaak klachten. Vooral aan de voet bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar en soms blijven ze langer zitten. Is de wrat echt een probleem aan het worden, laat deze dan behandelen via de huisarts of dermatoloog. Het eelt rondom de wrat kan voor de behandeling van huisarts/dermatoloog verwijderd worden door de pedicure. Dat kan de behandeling doeltreffender maken.

Tekstbewerking: Nanda van Spijker – WandelWol VOF

Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie