Augustus 2021 – Teatree in WandelOlie

Deze blog is geïnspireerd op de vraag die we ontvingen via de WandelWol-mailbox: of de beide WandelOliën ook teatree bevatten? Degene die de mail stuurde schreef allergisch te zijn voor deze etherische olie. Helaas voor deze persoon: het klopt. In WandelOlie Akkermint zit 4% Teatree olie. En zo ook nog meer prachtige ingrediënten.

Laten we ons eens verdiepen in de etherische olie Teatree. Teatree is van Australische afkomst en stamt van de Mirtefamilie; die meer dan 150 verschillende bomen en struiken omvat. De geschiedenis van Teatree is al eeuwenoud. Aboriginals kenden de geneeskrachtige werking waar van de bladeren o.a. pakkingen werden gemaakt om huidaandoeningen en ontstekingen te behandelen.

Teatree populair ingrediënt

Tegenwoordig wordt deze etherische olie meer en meer populair vanwege de grote doeltreffendheid. Het combineert een krachtige antibacteriële schimmeldodende en antivirale werking en is huidvriendelijk. Behalve dus wanneer blijkt dat je er allergisch voor bent. Dat uit zich in allergisch contacteczeem op de plaatsen waar je een teatree-bevattend product hebt toegepast. Niet meer toepassen is dan het advies.

wandelolie akkermint

Teatree in WandelOlie Akkermint is toegevoegd vanwege zijn specifieke geur die een mooie aanvulling geeft aan de toegevoegde etherische oliën; sinaasappel-, mandarijn-, citroen- en akkermintolie. De geur van teatree is fris, kruidig, helder, kamferachtig en ietwat medicinaal en past daarom prima – vinden wij – bij de drie fris, fruitig en sportief geurende citrusvruchten en de akkermint. Tezamen met de basisoliën olijf-, amandel- en macadamia-olie vormen deze: WandelOlie Akkermint.

WandelOlie zonder Teatree

WandelOlie Kaneel – de andere variant met dezelfde basisoliën – bevat géén Teatree-olie omdat wij de match in combinatie met kaneel niet lekker bij elkaar vinden passen. Die combinatie ‘vloekte’ enigszins volgens onze neuzen. Bij het uitzoeken van de samenstelling van WandelOlie Akkermint en WandelOlie Kaneel is ook de mening van ons WandelWol-team belangrijk geweest. En die hulp werd zeer gewaardeerd door de jongeren die zich vereerd voelden met de betrokkenheid tot de keuze van de beide WandelOliën.

Op ons verzoek heeft de WandelOlie-producent diverse etherische oliën samengesteld met als basis de olijf- en de beide notenoliën. Samen met ons WandelWol-team hebben we de neuzen bij elkaar gestoken en werd het een kwestie van de meeste stemmen gelden en zowaar… WandelOlie was geboren! Omdat er twee samples waren waarvan het een nek-aan-nek-race bleek, hebben we uit gemak maar voor twee WandelOliën gekozen. WandelOlie Akkermint is meer Karin’s favoriet en Nanda is meer fan van de Kaneel-variant (voorheen Kardemom*).

Teatree is veelomvattend

Even weer terug naar de toevoeging van Teatree. De werking van Teatree-olie is veelomvattend. Het is antiseptisch, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, stimulerend, zweet uitdrijvend, pus oplossend en ook wordt het veel gebruikt in zalven tegen reumatische aandoeningen, bij tand-, en zenuwpijn en ook bij verstuikingen. En in dag-/nachtcrèmes, scrubs, maskers etc.

Dat Teatree een heel breed aspect aan werkingen heeft is niet de hoofdmoot van WandelOlie Akkermint. Dat heeft vooral te maken dat WandelOlie geen medische werking mag hebben conform het Warenwetbesluit van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, waar de beide WandelOliën Akkermint en Kaneel geregistreerd staan. Onze WandelOliën bezitten daarom geen claim. Want belofte maakt schuld.

Geen claim op WandelOlie

Dat betekent dat onze WandelOliën ‘slechts’ verzorgend bedoeld zijn en niet op medische gronden toegepast dient te worden. Tijdens de pedicurevakbeurs werd de vraag gesteld: “Waar is WandelOlie dan eigenlijk goed voor?”. Waarop ik prompt antwoordde: “Niets eigenlijk…!” Wat natuurlijk een vreemd antwoord was op een serieuze vraag. Maar het plopte eruit voor ik het in de gaten had.

In de wereld van de voetverzorging valt op dat een voetverzorgingsproduct iets moet doen aan de voet. Kalknagels, zwemmerseczeem, voetschimmel, droge huid met kloven … vele voeten mankeren wel iets. Helaas… is dat vaak een gevolg van te weinig aandacht en dagelijkse verzorging. Daarom floepte mij dit antwoord eruit. In mijn opinie als medisch voetverzorgster is het beter om problemen voor te zijn, dan pas te behandelen wanneer een klacht ontstaat. Dus insmeren die voeten (en daarna de rest)!

Preventieve zorg bieden

Preventie bieden; dat kan heel goed met de WandelOliën van de Dames van WandelWol. Of er nu Teatree in de verzorgende WandelOliën zit of niet. Onze WandelOlie biedt verzorging en comfort aan de voet en de rest van het lijf door de algehele samenstelling van de gebruikte oliën. Olijfolie alleen al is een hele bijzondere olie. Maar daar een volgende keer meer over.

Dus moraal van dit verhaal… T’is geen kwestie van moeten… maar begin de dag met verzorgde voeten! 😉 Meer informatie over Teatree is hier te vinden.

*WandelOlie Verwarmend heeft door Corona-omstandigheden een andere bestandsdeel gekregen. Voorheen was dit Kardemom, maar helaas bleek deze etherische olie moeilijker te verkrijgen waardoor de Dames van WandelWol genoodzaakt werden Kardemom te vervangen door Kaneel.

De Dames van WandelWol; Nanda en Karin