Wanneer de fundering van een huis niet goed is, dan ontstaan er problemen in het bouwwerk. “Datzelfde geldt ook voor onze voeten. Sta je niet goed op de voeten, dan zal ergens compensatie optreden om het lichaam staande te houden. Zo kan het zijn dat vele klachten aan het bewegingsapparaat de oorzaak vindt in de voeten,” vertelt Robin Captijn paramedisch voetspecialist en ADIM-therapeut.

Met zijn ADIM-voetenwerk-methode pleit Robin Captijn ervoor dat het in wezen mogelijk is om alle voetproblemen op te lossen door met spieroefeningen de voet- en enkelspieren weer te activeren en dat de voet daardoor weer tot zijn natuurlijke vorm terugkeert. De oorsprong van voetproblemen lijkt te ontstaan op het moment wanneer je als klein kind rechtop komt te staan en de voeten in schoenen worden gestopt.

Schoeisel zorgt er al vroeg voor dat de voeten op slot gaan. De spieren die ons voetskelet doen verstevigen en ondersteunen raken verslapt en verstijven met de tijd. Captijn: “Als de basis van onze voeten niet goed is, kan door het hele lichaam klachten ontstaan.” De problemen ontstaan veelal door het dagelijks dragen van confectie-, werk-, en sportschoenen. “Naar mijn idee bestaan er geen goede schoenen, zooltjes of iets dergelijks. Al deze ‘hulp’-middelen zorgen voor verzwakking van voet- en enkelspieren. Vanuit de reguliere zorg gezien is de lengte-boog, de grote teen en het afwikkelen vanaf de hiel het belangrijkste,” aldus de Voet-specialist.

“Als de basis van onze voeten niet goed is, kan door het hele lichaam klachten ontstaan.”

Robin Captijn kwam door zijn eigen praktische denkwijze tot de ontdekking dat het juist de dwarse voetboog, de kleine teen en afzetten vanaf de tenen het belangrijkst zijn om voet- en andere lichamelijke klachten te verhelpen en of te voorkomen. Deze conclusie heeft geresulteerd tot zijn hedendaagse ADIM-therapie waar inmiddels al heel veel voeten tot inkeer komen nadat vele andere oplossingen niet het gewenste resultaat behaalden.

Voetspecialist Robin Captijn is in de leer gegaan bij Mida Schutte (grondlegger ADIM op basis van de Labanleer. Rudolf Laban ontwierp een eigen bewegingsleer, uitgaande van kracht, tijd en ruimte, waarbij hij zich niet vastlegde op één techniek.) en heeft haar nalatenschap tot zich mogen nemen. Robin Captijn: “Afgelopen jaren heb ik me door middel van bijscholing gespecialiseerd tot voetspecialist. Als je het over voetproblemen hebt, moet je anders gaan denken. Ik noem dat basis-denken, en dat mocht ik leren van Mida Schutte.”

“Onze huidige leefgewoontes, zoals te veel en te lang zitten en schoenen met een voorgevormde binnenzool dragen, beperken je bewegingsvrijheid. Alsof je de hele dag in een korset of gips zit.

Alles is beweging: zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer de voeten niet langer kunnen bewegen, komt er zowel fysiek als mentaal iets tot stilstand. Dat maakt de mens ziek. De systemen in het menselijk lichaam zijn afhankelijk van regelmatig en gevarieerd bewegen. “Onze huidige leefgewoontes, zoals te veel en te lang zitten en schoenen met een voorgevormde binnenzool dragen, beperken je bewegingsvrijheid. Alsof je de hele dag in een korset of gips zit. Ik wil dat korset doorbreken en je zo weer in beweging brengen: fysiek en mentaal!” Robin Captijn heeft de ADIM-therapievorm van Mida Schutte doorontwikkeld tot de ADIM-voetenwerk methode. “De methode zorgt ervoor dat voet- en enkelspieren opnieuw geactiveerd worden en er weer een natuurlijke gevormde voet ontstaat. Ik maak hiervoor gebruik van tennis-, en golfballetjes en een theedoek.”

Met oefeningen mee als huiswerk voor thuis blijken voeten na een week al smaller. Uit-stulpingen, knobbels, platvoeten, doorgezakte voeten en hielspoor verdwijnen na door blijven oefenen. Dat is het niet alleen; voeten ondergaan hierdoor een transformatie en daardoor verandert de hele stand van het skelet en dringt de uitwerking hiervan overal door.

“Ademhalingsproblemen zoals astma worden minder evenals migraine, rugpijn, nekklachten, handproblemen, verlammingen, beknelde zenuwen, bekkeninstabiliteit en zelfs emotionele stoornissen,” zijn positieve gevolgen van deze therapie volgens Captijn. “Grappige bijkomstigheid is dat ook de schoenmaat verandert. Meestal worden je voeten ook één tot twee maten kleiner, omdat je er niet langer uitgezakt op staat. Mijn ADIM-voetenwerk-methode is meer dan alleen sterke voeten maken, want daar geloof ik zelf niet in.”

Meer weten? Klik hier voor de website van Robin Captijn.

Tekst: Nanda van Spijker – WandelWol VOF

Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie

Andere berichten