Puberteen!

Februari 2021 – Pubertenen

In mijn pedicurepraktijk Vechtdal VoetenZorg krijg ik steeds meer pubervoeten op de stoel die het moeilijk hebben. Vooral de grote teennagels hebben te lijden. En dat komt vaak voort uit de manier van lichaamsverzorging en prioriteiten stellen. Zelf heb ik ook een puber en ik verbaas me dagelijks over hoe deze omgaan met geurtjes, vocht en chaos. Met momenteel ook nog eens als extra dilemma: thuisschool.

#slaapkamerperikelen

De slaapkamer is een verzamelplek geworden waarin alle facetten van het leven zich afspelen. Slapen, eten en school en dat allemaal tussen de lakens. Hygiëne staat daarmee op een wat lager pitje, vermoed ik. Of het is stress wat zich laat gelden via de neusgaten.

Het bed is de woonkamer, eetkamer en het leslokaal; maar ook het sociale leven speelt zich daar merendeels af via Teams, whatsapp en Zoom. Bij het urenlange verblijf in het puberdomein vormt zich een weerstandsbarrière waar je u tegen zegt.
Op het internet las ik dat de puber niet veel aan deze bijkomende geur kan doen. Het wordt niet alleen veroorzaakt door het aantal bacteriën wat leeft onder de oksels en aan de voeten. De hormoonhuishouding heeft hier ook een handje in. Ook de voeten hebben hier onder te lijden.

#bezorgdeouders

Met enige regelmaat krijg ik een appje of telefoontje van een bezorgde moeder of ik iets met de tenen van het puberkind kan. Want er is al vanalles geprobeerd en ook met het ingrijpen van de huisarts is het niet gelukt. De teennagels blijven ontsteken.

De teennagels blijven ontsteken.

De ervaring leert mij dat het vaak niet de teennagel is die ingroeit, maar een combi is van factoren die de ontsteking ontwikkelt en doet voortbestaan. Het zijn de hormoonschommelingen in een puberlijf waardoor het transpireren (tijdelijk) toeneemt. En daardoor ook de voethuid meer vocht produceert en verweking ontstaat; onder andere in de nagelwal en tussen de tenen (zwemmerseczeem).

#wondjes

De nagelvorming is bij de puber nog niet optimaal waardoor deze vaak nog niet ‘uitgehard’ is. Deze scherpe nagel kan wondjes veroorzaken in de nagelwal. Door de matige (voet)hygiëne samen met vuil vanuit de schoen raken de ontstane wondjes geïnfecteerd met als gevolg een ‘ingegroeide teennagel’. Maar ook de stand van de teen heeft hier een bijdrage aan. Vaak zie je dat de tweede teen strak tegen of deels op de eerste teen ligt. En dat geeft druk vanuit de schoen, vooral wanneer de schoen niet bij de vorm van de voet hoort. WandelWol antidruk-wol kan hier een positieve bijdrage aan hebben.

#oplossing

Advies; heeft je puberkind (beginnende) nagelproblemen – raadpleeg (medisch) de pedicure. Is er een ontsteking met wildvleesgroei en pus aanwezig dan is een bezoek aan de huisarts een vereiste met de vraag voor een doorverwijzing naar de (medisch) pedicure. Een nagelbeugel plaatsen helpt vaak al om de druk in de nagelwal te verlichten waardoor de ontsteking afneemt. Maar ook schoen- en hygiëne-advies is op zijn plek. WandelWol antidruk-wol toepassen om de teennagel te ontlasten in de schoen – eerst afdekken met een gaasje wanneer de infectie nog actief is.

En vooral veel geduld hebben…;-)

Nanda van Spijker – Medisch Pedicure –

Deel deze blog

Reacties

Geef een reactie